Gårdsmuseet öppnade på valborg

Valborgsmässoafton i Norrfjärden firades med våfflor, sång och tal vid Ottergården. Bland annat fick åhörarna lyssna när svenskättlingarna i Ukraina framförde en gammal svensk folksång.

Många norrfjärdingar besökte det traditionsenliga valborgsfirandet på Ottergårdens hembygdsgård.

Många norrfjärdingar besökte det traditionsenliga valborgsfirandet på Ottergårdens hembygdsgård.

Foto: Fotograf saknas!

NORRFJÄRDEN2015-05-01 14:18

1967 blev Ottergården hembygdsgård för Norrfjärdens hembygdsförening och nästan lika länge har det ordnats valborgsmässofirande på platsen. Så även i år. Traditionsenligt med manskörssång. En gång i tiden framförd av Norrebykören som sedan ändrat skepnad till Pitebygdens manskör och som numera sjunger tillsammans med SCA-kören.

Våren hälsades välkommen av Jan Lundquist som talade om pånyttfödelse och hoppfullhet ute i naturen.

– Det är nu som det bär framåt med de mänskliga mötena. Då vi ser grannarna på nytt, börjar kommunicera och förhoppningsvis förstå vem den andre kan vara, påpekades det i vårtalet.

Ukrainsk sång

Jan Lundquist påminde också om oron i bygden kring hot om indragningar av hälsocentral och skola. Han framförde även hälsningar från Gammalsvenskby i Ukraina, där man samtidigt firade valborg. Via telefon och högtalare fick åhörarna i Norrfjärden lyssna när svenskättlingarna i Ukraina framförde en gammal svensk folksång som hälsning till Pitebygden.

– I denna stund skall vi vara tacksamma för att få bo här, långt uppe i högan nord, med vår natur, vår demokrati och vårt gemensamma folkhem, avslutade Jan Lundquist och syftade på situationen i Ukraina

Traditionsenligt serverades också våfflor på firandet. Gårdsmuseet premiäröppnades och där visades bitar ur Norrfjärdens församlings 100-åriga historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om