Fjällgäss på besök i Porsnäsfjärden

Sedan några veckor tillbaka uppehåller sig en grupp fjällgäss i Porsnäsfjärden. ”De var orädda och gick omkring ett par meter ifrån mig, säger Bo Eriksson.

Går omkring. Fjällgässen vid Porsnäsfjärden har flera gånger setts gå omkring på gräset intill vattnet.

Går omkring. Fjällgässen vid Porsnäsfjärden har flera gånger setts gå omkring på gräset intill vattnet.

Foto: Bo Eriksson

NORRFJÄRDEN2016-09-14 05:00

Videon är inte längre tillgänglig

Bo Eriksson gillar att vistas ute i skog och mark och det var under en promenad han hamnade nere vid kyrkstugorna i Norrfjärden, vid Porsnäsfjärden (Fjörn). Han satte sig ner och fick syn på en flock gäss han observerat tidigare. Han satt mycket stilla och gässen kom nära.

– Jag gjorde inga häftiga rörelser. Rörde jag på mig flyttade de på sig men vid något tillfälle kom de så nära som två meter ifrån, säger Bo Eriksson, som noterade att någon av gässen var försedd med sändare.

Han passade på att ta någon bild och filma lite med mobilen. Det var nu Bo Eriksson förstod att det var fjällgäss han kommit i närkontakt med. Han gick in på Artportalen på nätet och noterade att andra gjort observationer om fjällgås i Norrfjärden. Han lyssnade även på Naturmorgon på radion, där man pratade om bland annat fjällgäss.

Början av augusti

– De första observationerna i Norrfjärden verkar vara gjorda i början av augusti. Det kan också vara så att det i Norrfjärden just nu finns landet näst största population.

Bo Eriksson som är intresserad av fotografering, packade dagen därpå, ner sin kamerautrustning med teleobjektiv och begav sig tillbaka till Fjörn.

– Jag var väl inte helt säker på att det var fjällgäss jag sett men efter att ha läst på och studerat bilderna är jag ganska säker, säger han.

Sändare

Christer Larsson, projektledare på Nordens ark, som tillsammans med Svenska jägareförbundet driver Projekt Fjällgås, säger att det mycket riktigt uppehåller sig en grupp fjällgäss utanför Piteå.

– Det är en grupp om 15 individer. Det är alla utsläppsfåglar och en av dem har en sändare på sig, därför kan vi följa vart de tar vägen, säger Christer Larsson.

Han säger att förhoppningen är att fjällgässen i Norrfjärden ska ansluta sig till de vilda gässen och flytta söderut.

LÄS OCKSÅ:Utrotningshotade gäss utplanterade i fjällvärlden

– Det kan vara så att gruppen utanför Piteå har hamnat lite efter. Många av fjällgässen befinner sig nu i Mellansverige på sin väg till övervintringsplatserna i Nordtyskland och Holland.

Följ fåglarna på nätet

Men nu har ju vädret varit bra och det finns ingen anledning för gässen att ha bråttom. De stannar så länge det går och vill gärna ha medvind i flytten söderut.

Enligt Christer Larsson kommer man att under hösten lägga ut loggar på nätet så att vem som helst ska kunna följa fåglarnas förehavande under flytt och vinterviste.

Fjällgås

Fjällgåsen påminner om den närbesläktade bläsgåsen (A. albifrons), men är mindre, mörkare (främst huvudet), har kortare hals och näbb och brant panna. Det är en liten gås som mäter 53 till 66 centimeter, det vill säga i storleken som en gräsand. Den har ett vingspann på 120–135 cm och en genomsnittlig vikt på 1 400 till 2 200 gram. Det tydligaste kännetecknet är dock den gula orbitalringen runt ögat, som dock kan vara svår att se på håll.

Fjällgåsen (Anser erythropus) är globalt utrotningshotad och är listad som sårbar på den internationella rödlistan och är en av Sveriges mest akut hotade fågelarter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om