En matdag för Åsa & smårecept

Foto: Sofia Wellborg

Norrfjärden2013-09-07 06:00

Paleo är ...

... en förkortning av paleolitikum, den vetenskapliga benämningen på stenåldern.

... stort i USA, hänger ofta ihop med crossfit och blir som en livsstil, enligt förespråkarna.

EN MATDAG FÖR ÅSA:

Frukost: Bananplättar med bär och kokosflingor.

Lunch: Har med matlåda till jobbet för att själv hinna träna. Ugnsbakad lax med sparris.

Middag: Kött med rotfrukter och avokado. Hemmagjord pesto.

Mellanmål: Frukt, lite mandlar eller en mellanmålsbar.

Om jag tränar på kvällen: Smoothie på kokosmjölk, bär och banan.

LATTE:

Mixa 2–3 dl kaffe med 1 msk kokosolja och 1 rått ägg. Smaksätt med kanel, kardemumma, kakao eller vaniljpulver.

SCONES:

1 ägg

1 banan

1 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

1 tsk fiberhusk eller bakpulver

havssalt

Gör så här: Mosa bananen med ägget, tillsätt de andra ingredienserna och klicka ut på en plåt. Grädda i ugnen på 200 grader i tio till tolv minuter.

Vill man kan man sätta till exempelvis valnötter, blåbär, kanel eller kardemumma i smeten.

ÅSA, HUR GÖR MAN PÅ RESTAURANG?

”Det finns alltid alternativ och man har alltid ett val. Välj gluten- och laktosfritt, restaurangerna är vana. På bufféer gör du precis dina egna val och kan välja paleoalternativ. Fråga, byt ut och lägg till extra. Byt potatis eller ris mot extra sallad till köttbiten. Välj maträtter som fiskgryta, carpaccio, tapas, sashimi, entrecôte, råbiff och sallader.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om