Daniel Lundberg hade redan en plan om timmerhuset när han mötte Natalie Nystedt.
– Jag sa ja direkt. Jag älskar den här robusta, lite amerikanska stilen. Att bygga ett timmerhus kändes helt rätt även för mig, berättar Natalie Nystedt.
Att de skulle göra allt själva var de också överens om. Ingen av dem är rädd för att ge sig på något de aldrig gjort förut.
– Det jag tycker har varit jobbigast är planeringen och pappersarbetet som krävdes innan vi fick börja bygga, säger Natalie.
Timmerhuset är ett finskt kataloghus. När byggsatsen anlände var det som att börja nysta i ett gigantiskt plockepinn.
– Alla stockar var numrerade, men de var förpackade huller om buller. På två veckor fick vi upp väggarna och taket. Det vi lade mest tid på under den tiden var att leta efter rätt stockar, berättar Daniel Lundberg.
För att inte stockarna ska sätta sig så mycket är de kluvna på mitten och därefter ihoplimmade med kärnvirket utåt.
– Det gör så att träet rör sig mycket mindre. Det kommer ändå sätta sig en del när det torkar, därför har vi inte kunnat sätta fast fönstren och dörrarna med karmskruv. Istället använder vi en speciell glidskena, som justerar sig när timret rör sig, säger Daniel.
Hans barn bor tillsammans med paret på halvtid och till en början fick de hänga med i husbygget.
– Det gick bra. Vi var tvungna att få grunden, väggarna och taket på plats innan vintern. Nu är vi inte här och jobbar så mycket när vi har barnen, säger Natalie.
Inte all ledig tid går åt till husbygget.
– Vi sätter upp delmål. Ofta har vi ett specifikt mål för dagen, när vi gjort klart det åker vi härifrån, säger Natalie.
Den enda ledigheten som tagits ut för husbygget är de två veckorna som det tog att resa upp hela stommen. I övrigt har paret arbetat under kvällar och helger.
– Jag hade ett åkeri tidigare, som jag sålde. Nu jobbar jag som tekniker på Volvo och det känns som att jag har hur mycket fritid som helst, berättar Daniel med ett skratt.
Natalie jobbar som linjechef på Geomatickk i Norr, där har hon hand om underhållet på omformarstationerna vid järnvägen.
– Hon hanterar högspänningsanläggningar på jobbet, men får inte installera hushållsel, konstaterar Daniel Lundberg.
Men dra el och planera för hur elen ska gå i huset, det är Natalie duktig på.
– Jag hade inte tänkt så mycket på att det inte går att gömma elen i timmerväggarna. Men där har Natalie kommit på flera bra lösningar. Vi kommer placera så mycket som möjligt i de reglade innerväggarna, säger han.
Timmerhuset får ingen isolering i de 140 millimeter tjocka väggarna, sånär som på ett lager lindrev mellan varje stockvarv.
– Under taket sätter vi 250 millimeter isolering. Det är där den mesta värmen försvinner ut. Sen måste det finnas ett visst drag för att inte huset ska drabbas av fukt, säger Daniel.
På de 90 kvadratmeterna fördelas två sovrum, badrum och tvättstuga, en liten toalett samt kök och vardagsrum i öppen planlösning.
– Vi kommer ha vårt sovrum på det öppna loftet. Vi tycker inte att det känns trångt, just nu bor vi i ett torp som är ungefär hälften av det här, berättar Natalie.
Eftersom takhöjden dessutom blir förhållandevis hög in mot husets mitt kommer de att platsbygga loftsängar som sparar plats i barnens rum.