Bro rammad under vansinnesfärd

En sönderkörd bro över Alterälven och en rammad vägg på Pirevas reningsverk förbryllar. Hjulspår utanför anläggningen tyder på att en traktor orsakat skadorna.

Bron används av skoterförare och motionärer.

Bron används av skoterförare och motionärer.

Foto: Christoffer Markström

Norrfjärden2019-10-08 05:00

Pireva har polisanmält skadegörelse av avloppsreningsverket i Norrfjärden. Enligt polisanmälan inträffade det någon gång mellan onsdag och fredag förra veckan. Fredrik Bellander, affärsområdeschef vatten och avlopp på Pireva, bekräftar att någon rammat anläggningen.

– Det trycktes in en hel vägg. Det påverkar inte reningen och processen, utan det är rent ekonomiskt och tidsmässigt det är en smäll. Att vi måste få det reparerat helt enkelt, säger han.

För en tid sedan körde en bil in i en pumpstation i Öjebyn och nu har någon alltså rammat avloppsreningsverket, som ligger avsides i skogen längs Rövelbrovägen, i Norrfjärden.

– Det finns inget samband. Det är olika misstänkta och ingen av händelserna är riktad mot Pireva, säger Fredrik Bellander.

Finns det en misstänkt i det senaste fallet?

– Det är väl polisen som kan svara bäst på det, men en misstänkt verkar de ha och vad jag har förstått var det traktorspår utanför avloppsreningsverket.

Under torsdagskvällen stoppade polisen en alkoholpåverkad traktorförare i Norrfjärden efter en kortare jakt då föraren vägrade stanna.

– Det var på E4. Vad som har hänt innan han kontrollerades är omöjligt att säga, säger kriminalkommissarie Aron Backman vid Piteåpolisen.

Ett stenkast från Pirevas avloppsreningsverk kördes även en bro över Alterälven sönder.

– Det är egentligen ingen väg där bron är, utan den är till för att vi ska kunna köra skoter över där på vintern. Sedan är det många som går där, de har det som promenadstråk, säger Johan Eriksson, Piteå snöskoterklubb.

Även där misstänks en traktor ligga bakom skadorna.

– Det som är klart är att det var en traktor eller något större fordon som har kört in i bron. Hela räcket på högersidan är knäckt, det är ganska omfattande. Vi tror inte att den har flyttat sig, men den är helt klart skadad.

Går det att använda bron?

– Ja det går, jag har gått över där själv, men vi vill inte att folk ska springa där och göra illa sig. Det är ändå vårt ansvar lite grann.

Bron är avspärrad tills vidare och Johan Eriksson räknar med att Piteå snöskoterklubb åker på att laga den.

– Ja, det blir väl så. Jag har inte hunnit kolla på det där än, men jag tänker att vi borde kunna få någon sorts ersättning. Om det är försäkring eller skadestånd vet jag inte.

Den ska lagas så fort som möjligt innan snön kommer.

– Ja, vi måste ha den i vinter.

En traktor misstänks ligga bakom hålet i väggen som nu är övertäckt.
En traktor misstänks ligga bakom hålet i väggen som nu är övertäckt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!