Åsa Grape är resesäljare på Nex i Luleå och svår att få tag på i telefon. Hon sitter upptagen med kunderna i butiken. Vid andra försöket har kundflödet lugnat ner sig och Åsa har tid att prata.

Är det högt tryck nu?

– Det är det. Egentligen för både sommar– och vinterresor. Men dagligen kommer det in människor som undrar om hur det ser ut i helgen, säger hon.

Artikelbild

Rekordvärmen från i fjol verkar inte upprepas i år. Juni var ganska kylig och regnig, men Åsa Grape tycker ändå att det blivit vanligare att semestra inom Sverige.

– Jag får känslan att många semestrar hemma i Sverige. Tågen till och från Stockholm är i princip fulla, där ser vi utökat resande. Beroende av att det var en så varm sommar i fjol så kanske man vågar göra så, säger hon.

En av Nex kunder är Ulrika Ek, som planerar en resa tillsammans med familjen. Men de stannar hemma över sommaren och blickar längre fram för utlandssemester.

– Vi var inne och kollade lite vinterresor. Vi är ute i god tid och kollar lite Thailand, USA eller kryssning. Vi är bara sugna, kollar priserna. Det kanske avgör lite hur sommaren blir, om man reser i höst, säger hon.

Artikelbild

| Många norrbottningar vill försäkra sig om en veckas sol och värme i sommar , så flygresorna ligger i högt i kurs just nu.

Och den närmaste tiden verkar Luleå inte vara soldyrkarnas drömstad. Enligt SMHI söker sig kvicksilvret bara upp till 20-gradersstrecket vid några enstaka tillfällen den kommande veckan. Och man kan också räkna med lätt molnighet eller molnigt. AnnaKarin Jillnefelt är säljchef på Ticket och hon har också fullt upp.

– Det är rätt kallt, vi har ju knappt haft över 20 grader än. Så nu tänker folk att det ju inte är bra väder och de bokar och tar allt de kommer åt. Och priserna visar ju det. Efterfrågan styr och efterfrågan är hög, säger hon.

Men det har inte varit så stort tryck hela säsongen, tycker AnnaKarin Jillnefelt.

– Bokningsingången har inte varit lika hög. Vi märker alltid efter en dålig sommar så bokar folk hysteriskt, men nu efter förra sommaren bokar de lite senare för de hoppas kanske på ett lika varm och solig år i år.

Hur ser det ut nu jämfört med en standardsommar?

– Det är ungefär som en standardsommar. Förra året var inte en standardsommar, då ville all gå in och svalka sig så det var väldigt lugnt. Men nu är det som vanligt och då vill man försäkra sig med i alla fall en veckas sol och bad.