Var femte länsbo saknar brandkunskap

Snart är det brandvarnardagen, en dag för att påminna alla att kontrollera sina brandskydd hemma.

Allt fler saker sitter i strömuttag och det kan orsaka en brand. Rådet är därför att vara vaken och hemma under tiden saker laddas.

Allt fler saker sitter i strömuttag och det kan orsaka en brand. Rådet är därför att vara vaken och hemma under tiden saker laddas.

Foto: Gunnar Westergren

Norrbotten2019-11-27 10:07

December är den månad då det inträffar flest bränder i svenska hem. Men tyvärr är det många som saknar brandkunskap.

Enligt en undersökning från Verisure är nästan var femte invånare i Norrbotten osäker på hur man ska agera när det brinner. 

 I rapporten "Svenskarna och trygghet 2019" svarar mer än var tredje förälder i Norrbotten att de inte tror att deras barn vet vad de ska göra om det börjar brinna i hemmet. En stor skillnad jämfört med Gotland där flest föräldrar pratar med sina barn om bränder. Där är det 16 procent som inte tagit upp ämnet.

Var tredje invånare i länet oroar sig för brand.

– Varje år inträffar omkring 25 000 bostadsbränder i Sverige där ett hundratal personer omkommer – olyckor som i vissa fall skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert Verisure.

Många i länet slarvar också med brandsäkerhetsåtgärder. 84 procent uppger att de laddat sin mobil medan de sovit, trots att detta är en allt vanligare orsak till brand. Var femte har även glömt släcka levande ljus och mer än var tionde har glömt spisplattor på när de lämnat rummet eller hemmet

Nordiska brandvarnardagen inträffar varje år den 1 december och är en dag för att påminna alla nordbor om att se över sina brandskydd hemma. Brandtips: Håll levande ljus under uppsikt och undvik placering nära gardiner,  dra ut jacket till julgransbelysningen när du lämnar hemmet,  se till att brandvarnaren fungerar,  prata igenom hur ni skulle ta er ut och vem som gör vad.

Vet du om din brandvarnare fungerar? Om inte kontrollera det.
Vet du om din brandvarnare fungerar? Om inte kontrollera det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om