Utredning visar stora brister hos Försäkringskassan

Ansökningar om sjukpenning och aktivitetsersättningar har inte utretts tillräckligt visar en ny studie. Bristerna är så stora att var tionde person riskerar att få avslag på sin ansökan.

I den undersökning som inspektionen för Socialförsäkring genomfört visas tydliga brister inom Försäkringskassan. (Arkivbild)

I den undersökning som inspektionen för Socialförsäkring genomfört visas tydliga brister inom Försäkringskassan. (Arkivbild)

Foto: Christin Olsson/Scanpix

Norrbotten2021-03-30 17:30

En undersökning gällande Försäkringskassans tillämpning av utredningsskyldighet i ärenden som gäller sjukpenning och aktivitetsersättning, där ansökan avslagits, har genomförts.

Det är inspektionen för Socialförsäkring, ISF, som på uppdrag av regeringen genomfört granskningen. I sin rapport meddelar ISF att det finns tydliga utredningsbrister i 11 procent av de granskade avslagsärendena. 

Det handlar om 455 slumpmässigt utvalda avslagsbeslut som tagits från 2018 och ett år framåt. I ytterliggare 37 procent finns förbättringsbehov. ISF bedömer därför att Försäkringskassan inte har uppfyllt sin utredningskyldighet.

– Det är ett problem att mer än var tionde person som får avslag på sin ansökan om ersättning får det utan att Försäkringskassan har utrett ärendet tillräckligt. Den enskilda personen har ofta sämre kunskap om kraven i regelverket än Försäkringskassan, och kan vara helt beroende av ersättningen för sin försörjning, säger Louise Grönqvist, projektledare ISF.

Brister i utredningar handlar främst om åtgärder som Försäkringskassan, borde ha genomfört eller genomfört på annat sätt. ISF skriver att detta med sannolikhet hade påverkat myndighetens beslut.

Försäkringskassan beskriver utredningsskyldigheten i flera av myndighetens interna dokument, men mycket lämnas till den enskilda försäkringsutredaren.

– Det är naturligtvis illa, säger Sten Eriksson, kommunikationsdirektör på Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!