Vad är de viktigaste att förändra?
– Det absolut viktigaste är att se hur julbordet ser ut. Se gärna till att ha mer vegetariska, ekologiska och närproducerade maträtter på bordet. Det behöver inte innebära några större förändringar i sig, men man kan minska ner på köttet. Exempelvis göra köttbullarna på formbar vegansk färs som till och med köttätarna kommer att gilla. Man kan även äta viltkött istället för nötkött, det är väldigt klimatsmart alternativ. Både sill och ansjovis är klimatsmarta alternativ. Däremot ska man vara uppmärksam när man handlar lax och annan fisk – se till att de är msc-märkt och ekologisk.
När det gäller julklappar tycker Anna Ljungström att man ska tänka kvalitet snarare än kvantitet.
– På second hand, och loppisar går det att hitta mycket bra grejer på. Eller ge bort något man gjort själv, syltat, syltat eller bakat. Eller varför inte en finare kallpressad olivolja eller ett matpaket med ett tema. Jag menar, äta behöver ju alla göra.
Rekorden för julhandeln ökar för varje år, samtidigt som vi blivit mer miljövänliga. Hur tänker du kring det?
– Det rimmar lite illa, men jag tror att vi kommer få se en förändring de kommande åren. Det är på god väg. Jag tycker också det är viktigt att man som individ gör vad man kan även om man som privatperson är begränsad då företag och politiker behöver dra sitt strå till stacken. Vi behöver alla bli mer engagerade och ställa krav på våra makthavare.