Efter sex månader utan mat och vätska är brunbjörnarna hungriga när de vaknar. Inte minst honorna som fött ungar under tiden.
– Det är inte taget ur luften att brunbjörnarna lämnar sina iden just på Tiburtiusdagen. Eftersom de går i ide mellan oktober och november är det dags för dem att vakna nu i april och maj. Det är ett återkommande vårtecken, precis som att de första vårfåglarna dyker upp vid den här tiden, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.
Björnarnas vintersömn är anpassad för att överleva vintern. Under den här tiden varken äter, dricker, kissar eller bajsar de. Deras kroppstemperatur sänks från runt 38 grader till 34 grader och antalet hjärtslag går från 40 till 10 slag i minuten.
– Björnarna har utvecklat egenskaper för att kunna sova länge. De får inga problem med liggsår eller muskler, trots att de ligger så länge. Det finns några olika typer av iden. Det klassiska är att de gräver ur gamla myrstackar som erbjuder bra isolering, säger Benny Gäfvert.
Andra vanliga iden är under rotvältor eller i klippskrevor. Unga hanbjörnar är inte så noga med sina iden och ligger ofta i så kallade korgiden där de ligger snötäckta direkt på marken under bar himmel. Björnhonorna däremot ligger i skyddande iden där de föder sina ungar, normalt två–tre stycken, i januari–februari.
Vad ska man tänka på när björnarna vaknar om man bor i områden där de finns?
– När de vaknar letar de efter allt som går att äta och söker sig gärna till områden där människor bor för att rota i soptunnor, fågelbord med mera. Så det är bra att hålla rent där så här års, säger Benny Gäfvert.
Om man är i skogen där björnar finns ska man tänka på att höras. Om du möter en björn ska du göra tydliga ljud, så att björnen hela tiden hör dig. Var lugn i dina rörelser. Om björnen ställer sig på bakbenen är det för att den vill se och förstå situationen bättre. Det är inte ett aggressivt beteende.
I Sverige finns cirka 2 900 björnar och stammen har ökat långsamt under en längre tid.