Juryn: Luleås kulturprofiler testar årets surströmming

Här är expertjuryn i årets surströmmingstest. Samtliga har ätit delikatessen sedan barnsben.

Anna Thurfjell, marknads- och försäljningschef på Norrbottensteatern.

Anna Thurfjell, marknads- och försäljningschef på Norrbottensteatern.

Foto: Petra Älvstrand

Norrbotten2022-08-18 10:30
Albin Grenholm, 35, frilansande skådespelare.
Albin Grenholm, 35, frilansande skådespelare.

Namn: Albin Grenholm

Ålder: 35 år

Gör: Frilansande skådespelare

Hur ofta äter du surströmming:

3-4 gånger per år

Första gången du åt?:

Som barn, 7-8 år smakade jag första gången. Började älska surströmming vid 10-års ålder.

Viktigaste tillbehöret:

Potatis och lök.

Dricker helst till:

Öl eller vatten.

Anna Thurfjell, marknads- och försäljningschef på Norrbottensteatern.
Anna Thurfjell, marknads- och försäljningschef på Norrbottensteatern.

Namn: Anna Thurfjell

Ålder: 42

Gör: Marknads- och försäljningschef på Norrbottensteatern

Hur ofta äter du surströmming:

Så ofta jag får möjlighet.

Första gången du åt?:

Mamma, mormor och jag åt nog tillsammans när jag var gammal nog att äta fast föda.

Viktigaste tillbehöret:

Tunnbröd, lök och gräddfil. Givetvis lokalproducerad.

Dricker helst till:

Kall öl.

Arvid Sandin, 36, skräddare på Norrbottensteatern.
Arvid Sandin, 36, skräddare på Norrbottensteatern.

Namn: Arvid Sandin

Ålder: 36 år

Gör: Skräddare på Norrbottensteatern

Hur ofta äter du surströmming:

Varierar men 3-5 gånger per år.

Första gången du åt?:

Osäkert men regelbundet sedan gymnasiet.

Viktigaste tillbehöret:

Lök och gräddfil.

Dricker helst till:

Öl.

Gemila Löfgren Roberts, 63, maskör på Norrbottensteatern.
Gemila Löfgren Roberts, 63, maskör på Norrbottensteatern.

Namn: Gemila Löfgren Roberts

Ålder: 63 år

Gör: Maskör på Norrbottensteatern

Hur ofta äter du surströmming:

Så ofta jag kan, gärna flera gånger i månader från januari till december.

Första gången du åt?:

Som barn. Vi ungar stod och gapade som fågelungar medans våra mammor försökte äta.

Viktigaste tillbehöret:

Bra hårt tunnbröd från Norrbotten. Rödlök, mandelpotatis, dill och smör.

Dricker helst till:

Iskall lättöl men har faktiskt som munskänk provat champagne, funkade med mindre lök på klämman.

Isabel Löfgren Roberts, maskör och attributmakare på Norrbottensteatern.
Isabel Löfgren Roberts, maskör och attributmakare på Norrbottensteatern.

Namn: Isabel Löfgren Roberts

Ålder: 36 år

Gör: Maskör och attributmakare på Norrbottensteatern

Hur ofta äter du surströmming:

3-5 gånger per år.

Första gången du åt?:

Jag var 12 år gammal.

Viktigaste tillbehöret:

Dill, hårt tunnbröd, smör, potatis och rödlök.

Dricker helst till:

Öl.

Annika Öhlund, 44, maskör och peruker på Norrbottensteatern.
Annika Öhlund, 44, maskör och peruker på Norrbottensteatern.

Namn: Annika Öhlund

Ålder: 44 år

Gör: Mask och peruker på Norrbottensteatern

Hur ofta äter du surströmming:

Ett par tillfällen, cirka 5-6 gånger per år utspritt över året.

Första gången du åt?:

Jag har ätit surströmming sen barnsben. Det har alltid varit ett naturligt inslag. Minns inte första gången. Men antagligen hos min Farmor och Farfar som bodde i Norra Prästholmen.

Viktigaste tillbehöret:

Mandelpotatis och gott tunnbröd.

Dricker helst till:

Folköl.

Susann Jonsson, 57, verksamhetsledare för Riksteatern Norrbotten.
Susann Jonsson, 57, verksamhetsledare för Riksteatern Norrbotten.

Namn: Susann Jonsson

Ålder: 57 år

Gör: Verksamhetsledare Riksteatern Norrbotten och styrelseledamot för Lule Stassteater, BD Pop och Sveriges Radio

Hur ofta äter du surströmming:

3-5 gånger per år.

Första gången du åt?:

15-års åldern.

Viktigaste tillbehöret:

Hackad lök. Koka potatis och tunnbröd.

Dricker helst till:

Öl.

Anders Eklund, 59, vaktmästare och dräng på Hägnan.
Anders Eklund, 59, vaktmästare och dräng på Hägnan.

Namn: Anders Eklund

Ålder: 59 år

Gör: Vaktmästare på Hägnan

Hur ofta äter du surströmming:

2-3 gånger per år minst.

Första gången du åt?:

Det var 49 år sedan när jag var 10.

Viktigaste tillbehöret:

Lök.

Dricker helst till:

Svagt öl.

Ida Renlund, 45, pedagog på Hägnan.
Ida Renlund, 45, pedagog på Hägnan.

Namn: Ida Renlund

Ålder: 45 år

Gör: Trivs på Hägnan som pedagog.

Hur ofta äter du surströmming:

5 gånger per år.

Första gången du åt?:

6 år gammal och jag älskade det!

Viktigaste tillbehöret:

Lök.

Dricker helst till:

Blåbärsdricka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!