Inlandsbanan består av 110 mil oelektrifierad järnväg. I dag trafikeras banan av dieseldrivna järnvägsfordon. Den nyss inledda vätgasstudien syftar till att utreda huruvida produktionsanläggningar för vätgas kan anläggas utmed Inlandsbanan.
Utöver detta utvärderar man också huruvida denna vätgas på ett effektivt och ekonomiskt sätt kan användas för att driva befintliga dieseldrivna järnvägsfordon, bland annat dieseldrivna godslinjelok. Tanken är att skapa miljövänliga alternativ för hållbara transportlösningar.
– I det här projektet kan vi knyta ihop behovet av att storskaligt kunna lagra el med behovet av att framställa förnybara drivmedel. Det här är det största vätgasprojektet inom transportsektorn hittills, och unikt för Sverige, säger Pedro Raposo, projektledare.
Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan AB, säger att koldioxidfria transporter är av stor vikt för tillväxt i inlandet.
– Förutom skogen och gruvnäringen är upplevelseindustrin inlandets tunga basnäring. För att främja tillväxt i inlandets destinationer krävs miljövänliga och effektiva transportmöjligheter för gästerna från både nu starka och kommande marknader. Här är tåget med koldioxidfria transporter avgörande för inlandets attraktionskraft, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB.
Förstudien beräknas vara klar under vintern 2020.