Flest dödsolyckor i Piteå kommun

Piteå är den kommun som stått för flest dödsolyckor på skoter i hela Norrbotten de senaste tio åren. Nästan var fjärde olycka här har dödlig utgång.

Förvånad. Johan Westbom har ingen spontan förklaring till varför det ser ut som det gör. Han trodde att fjällvärlden skulle vara överrepresenterad.

Förvånad. Johan Westbom har ingen spontan förklaring till varför det ser ut som det gör. Han trodde att fjällvärlden skulle vara överrepresenterad.

Foto: Gunnar Westergren

Norrbotten2017-04-23 15:00

Statistiken hämtas från transportstyrelsens system "Strada". Där registreras alla olyckor som polis eller akutsjukvård är inblandade i. Totalt är det 330 olyckor varav 121 var måttliga, 136 lindringa, 41 allvarliga och 26 var dödsolyckor. Fem av dessa dödsolyckor har skett i Piteå kommun. Det är den högsta siffran i hela Norrbotten och statistiken förvånar polisen i Piteå kommun.

– Vi har många skoterägare i Piteå, men vad jag upplever de senaste tio åren så är det att det var betydligt mer skotertrafik vid kusten för än det är i dag. Numera lastar man skotern på släpet och kör upp till där det finns mer snö. Det rimliga vore om Arjeplog och Kiruna var överrepresenterade, säger Johan Westbom, yttre befäl, som även agerade skoterpolis under påskhelgen.

LÄS OCKSÅ: Skoterprofilen Dennis Lundkvist omkom

Tord Söderberg är ordförande i Piteå snöskoterklubb och ser inte heller någon logisk förklaring till varför dödsolyckor är vanligare i Piteå.

– Det körs inte mer eller mindre än någon annanstans här och vi har samma skotrar. Vi har ganska bra leder här i Piteå också så det är ju inte det heller, säger Tord Söderberg.

Är det någon skillnad i hur man använder skotern tror du?

– Nej, Piteborna kör inte snabbare eller annorlunda mot för andra. Det måste helt enkelt vara slumpen och otur att det har blivit så här i Piteå. Det är tråkigt för alla inblandade när någonting händer, och vi jobbar för att säkerheten ska bli bättre och bättre, säger Tord Söderberg.

LÄS OCKSÅ: Flicka avled efter skoterolycka

Han hoppas att de kommande tio åren kommer att se bättre ut olycksmässigt, trots att det blir fler skoterförare, och han tror att hjälmtvånget nog kan hjälpa att minska skadorna.

– Jag hoppas ju det, absolut. Skoterintresset ökar mer och mer, men jag tycker att folk borde tänka lite på hur de kör, de vet ju vad som kan hända. Och trots alla skador som registreras finns nog ett stort mörkertal som aldrig anmäls, säger Tord Söderberg.

LÄS OCKSÅ: Skoterförare fick vajer över halsen

Från polisens sida är det samma mantra för att hålla nere olyckorna som det varit länge, "håll dig nykter bakom styret".

– Det har varit en otroligt hög koppling mellan dödsolyckor och alkohol över hela Sverige. Det har varit en jättehög procent av de som omkommer som är påverkade av alkohol, säger Johan Westbom.

LÄS OCKSÅ: Led i kraftledningsgata dödsfälla för skoteråkare

Han trycker också på att man ska använda skyddsutrustning, och använda den korrekt.

– Hjälmen är en viktig del. Den ska användas och den ska spännas fast. Jag har varit med om tillfällen när man inte spänt fast hjälmen ordentligt. Då tar den första smällen, men smyger av så att man inte klarar smäll två eller tre, säger Johan Westbom.

Antal dödsolyckor i kommunerna

Arvidsjaur 3

Arjeplog 2

Piteå 5

Älvsbyn 0

Boden 2

Gällivare 1

Haparanda 0

Jokkmokk 4

Kiruna 3

Luleå 3

Pajala 2

Överkalix 1

Övertorneå 0

Total mängd olyckor i kommunerna

Arvidsjaur 18

Arjeplog 48

Piteå 22

Älvsbyn 7

Boden 17

Luleå 44

Jokkmokk 21

Kiruna 61

Pajala 13

Gällivare 42

Överkalix 2

Kalix 13

Haparanda 0

Övertorneå 7

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om