Flera viltolyckor de senaste dagarna

Mellan 07 och 09 på onsdagsmorgonen har tre viltolyckor anmälts till polisen.

Polisen går ut med en uppmaning till bilister att vara extra uppmärksamma med vilt på vägen. (Arkivbild)

Polisen går ut med en uppmaning till bilister att vara extra uppmärksamma med vilt på vägen. (Arkivbild)

Foto: Roland S Lundström

Norrbotten2019-11-20 11:45

Vid 07-tiden på onsdagen kolliderade en bilist med en älg i Svappavaara. Inga personskador uppstod, men älgen dog i olyckan. Eftersöksjägare kontaktades för att ta hand om älgen.

En halvtimme senare inkom samtal från en lastbilsförare som kolliderat med en ren på E45 i Svappavaara. Föraren uppgav att han skadats och att renen dog i samband med olyckan. Samebyn kontaktades.

Strax efter 08 fick polisen samtal från en bilist som krockat med en ren i höjd med Raitajärvi. Inga personskador uppstod men renen dog i olyckan. Samebyn kontaktades.

Under tisdagen inträffade sju viltolyckor som rapporterades in till polisen. Bland annat kolliderade en personbil med en älg i trakten av Abraure i Arvidsjaur. Ingen person skadades. Älgen sprang från platsen och eftersöksjägare fick kontaktas för att kontrollera djuret.

Vid 16.30-tiden på tisdagen krockade en bil med ett rådjur på länsväg 506 vid Pitholm. Inga personskador uppstod men djuret dog och jägare fick kontaktas för att ta hand om kadavret.

Så minimerar du risken för viltolyckor

Anpassa hastigheten
Din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen. Hastigheten ska anpassas till underlaget och sikten.

Anpassa avståndet
Ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och det blir svårare att se rörelser i skogsbrynet.

Lär dig om djurens beteende
Ha koll på om det finns olycksdrabbade sträckor där du ska åka. Ha du extra koll i gryning och skymning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!