Christian Sandström har senaste åren gjort sig känd som en stark kritiker av de nya industriprojekten i norra Sverige. Bland annat har han skrivit trilogin "Gröna bubblor".
Han är författare, debattör och kolumnist vid tidningen Affärsvärlden, som förra året öppet uttalade att man sökte finansiering för att granska industriprojekten.
I en krönika i Affärsvärlden som publicerades i september förra året, i samband med att Northvolts akuta kris briserade, listade Christian Sandström tio likheter mellan batterifabriken och Stegras satsning i Boden.
Bland annat lyfte han följande:
Tunga finansmän i bakgrunden.
Investmentbolaget Vargas Holding är en hörnpelare i båda projekten. Bolaget styrs av Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz, välkända riskkapitalister och finansmän.
Flera gemensamma ägare.
Exempelvis förre ministern Anders Sundström från Piteå, Northvolts tidigare vd Peter Carlsson, teknikkoncernen Ratos förre vd Susanna Campbell och pensionsbolaget AMF.
Hårt konkurrensutsatta branscher.
Utbudet är stort och konkurrensen på världsmarknaden i både batteribranschen och stålbranschen stenhård.
Välfylld orderbok utan produktion.
Både Stegra och Northvolt har fyllt orderboken i förväg med beställningar till ett värde av flera hundra miljarder, innan anläggningarna byggts upp och produktionen är igång. Ett riskabelt arbetssätt, enligt Sandström som bland annat påpekar att BMW drog tillbaka en order på 22 miljarder till Northvolt.
Sandström har även hittat likheter kring offentlig finansiering och finansiering via lån, medial uppbackning, och att projekten drivs på mindre orter utan tradition av branschen och där skuldsättningen i kommunerna drivs upp eftersom de behöver svara upp med tunga investeringar på olika sätt.
– För ungefär ett år sedan gick Northvolt ut med ett pressmeddelande om att man säkrat en finansiering på 5 miljarder dollar. Jag vet inte exakt vad som hänt med de pengarna, men det var uppenbarligen inte pengar som fanns på ett bankkonto, utan de har brunnit inne på något sätt. Under samma tid gick även Stegra ut med samma pressmeddelande, att man säkrat finansiering på 4,2 miljarder dollar. Vad är det här för pengar egentligen? Jag vet inte exakt, men det framstår som en snårskog av villkor, rangordning och nivåer som är hakade i varandra för att finansieringen ska uppfyllas. Jag är helt säker på att det finns en risk här, säger Christian Sandström.
Hur stor bedömer du risken att Stegra också går i konkurs?
– Jag skulle säga att den är betydande.
Vad baserar du det på?
– Likheterna mellan projekten. Från början sade Stegra att de skulle vara i produktion 2024. Sedan har det flyttats fram eftersom. De klarar inte sina tidslinjer. Precis som Northvolt är de skuldfinansierade och de ska sälja något till en hårt konkurrensutsatt bransch. De har dock inte samma hårresande expansionsplaner som Northvolt hade. Stegra är lite försiktigare och ståltillverkning är enklare än batteriproduktion. Men utmaningarna med etablerade konkurrenter och tillverkning i en liten ort är samma.
När tror du att fasaden börjar krackelera i så fall?
– Det beror på hur fort de bränner pengar och hur säker deras finansiering är. Jag utgår från att samma sak kan hända för Stegra som för Northvolt, ända tills att motsatsen är bevisad.
Northvolts idé, med batteritillverkning i Sverige, var den dålig?
– Svar ja. Det var en politisk idé, ingen affärsidé. Den handlade om den geopolitiska balansen och det växande behovet av batteritillverkning i Europa. Men det är ingen garanti för att lyckas med ett industriellt projekt.
Vad händer nu med det som byggts upp i Skellefteå, kan det ändå bli en batterifabrik i framtiden?
– Jag vet inte. Helt klart finns det ett stort städjobb att göra innan det kan bli aktuellt.
Stegra har erbjudits möjlighet att kommentera artikeln, men presschefen Karin Hallstan hänvisar till tidigare intervjuer och kommentarer.
I en intervju i Dagens Industri sade Stegras vd Henrik Henriksson bland annat följande:
"Vi är ett bolag i en helt annan industri, vi är ett bolag med en helt annan ägarstruktur. Visst finns det gemensamma nämnare i Vargas som har varit med i uppstarten av de här bolagen. I övrigt är det två olika bolag. Det är olika produkter också, vilket gör att det är svårt att sätta likhetstecken.”