Entreprenör erbjuder arktisk stillhet

Bodenföretaget Human Spectra driver turismanläggningarna Aurora Safari Camp i Gunnarsbyn samt lodgen The Outpost i byn Mårdsel. "Något som är unikt här är frånvaron av olika ljud och ljusföroreningar som annars omger våra besökare", säger ägaren Jonas Gejke.

Jonas Gejke, vd av och ägare för Human Spectra.

Jonas Gejke, vd av och ägare för Human Spectra.

Foto: Creative commons

Norrbotten2022-12-24 09:00

Under hösten har företaget genomfört investeringar i anläggningarna, framför allt Aurora Safari Camp där stugorna renoverats och fått rinnande vatten, torrtoaletter och elanslutning för uppvärmning med pelletskaminer. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

Human Spectras kundgrupp är framför allt utländska besökare, men även svenska eventgrupper från olika företag. Jonas Gejke har 25 års erfarenhet av att arrangera besöksresor till exempelvis Afrika, framför allt Kenya men också andra länder.

– Faktum är att likheterna mellan att erbjuda besöksupplevelser i Afrika och i Norrbottens natur är förvånansvärt stora. Samtidigt är förstås skillnaderna också stora. Men det som är gemensamt är att upplevelsen står i centrum, säger han.

Ursprungligen var det norrskensupplevelser som kunderna främst efterfrågade, men nu är det framför allt andrummet med att få komma bort från stress och buller och uppleva tystnaden och en annan livsstil, berättar han.

– Något som är unikt här är frånvaron av olika ljud och ljusföroreningar som annars omger våra besökare. De upplever också hur mäktigt det är att kunna färdas miltals genom skogen utan att möta någon annan människa.

Jonas Gejke har tidigare arrangerat färder med luftballong över afrikanska savannen och ska erbjuda samma upplevelse i Norrbotten för att besökare ska kunna se natur och djurliv.

– Jonas har ett imponerade kontaktnät efter så många år i besöksnäringsbranschen. Det gör att han kan rekrytera kompetenta människor från hela världen att komma och göra en arbetsinsats som guider eller värdar i verksamheten. Förutom det har han ett kontaktnät på marknaden som få andra besitter, säger Per Nilsson, från Norrlandsfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!