Bussgods räddas – men personalen kan offras

Ingen vet vad som kommer hända med jobben på Bussgods, men enligt vd Mats Aspemo kan det bli aktuellt med enbart inhyrda resurser.

Bussgods kvarlevnad i Norrbotten är säkrad, men anställdas framtid ser hotad ut.

Bussgods kvarlevnad i Norrbotten är säkrad, men anställdas framtid ser hotad ut.

Foto: Tommy Borg

Norrbotten2019-10-23 13:27

Vid årsskiftet läggs Bussgods i Norrbotten ned, följt av att Västerbottens aktör kliver in och tar över driften under namnet Bussgods i Norr AB.

Men trots att nedläggningen bara är två månader bort så vet de drygt 40-tal anställda inte om de har sina jobba kvar eller inte.

– I nuläget är nästan alla uppsagda efter nyår och ingen vet vad som händer efter årsskiftet, säger Peter Holmkvist, stationsansvarig på Bussgods i Jokkmokk.

Tre andra stationsansvariga, som inte vill framträda med namn, vet inte heller hur jobbframtiden ser ut.

– Ja, vad ska man säga. Det verkar som att alla är som frågetecken, även ledningen, säger en av dem.

Beskedet om att Bussgods i Norrbotten skulle lägga ner kom i maj. Och beskedet om att Västerbotten skulle ta över kom i måndags. På grund av ovissheten har flera anställda redan sagt upp sig och tagit nya jobb.

Mats Aspemo är vd för Bussgods i Norrbotten AB och berättar att en plan om framtiden börjar ta form.

– Vi har ett informationsmöte för anställda imorgon förmiddag (torsdag, reds. anm.) och efter det kan vi berätta om hur vi ska jobba vidare.

Vad kommer hända med de anställda?

– Det kan vara aktuellt med enbart inhyrda resurser, vi har inte definierat om vi ska ha kvar någon och i så fall hur många. Så den planen har vi startat upp precis idag. Jag kan säga mer imorgon efter mötet.

Hur kan det se ut?

– Att vi hyr in ombud som redan finns på plats och skickar sändningar med dem. Därmed undgår vi att betala åtta timmars arbetstid och kan banta kostnader betydligt. Men det kan se olika ut i alla kommuner.

– Sedan kommer det följas av fackliga förhandlingar för allt bygger på fackets accept i slutändan, beroende på hur vi gör. Vi får dra slipstenen successivt

Hur tror ni det här kommer dra ned kostnader?

– Säg att vi hyr in oss hos ett ombud på en ort som har, till exempel en grillkiosk eller någon annan som har en annan verksamhet på plats så blir det ett komplement till deras befintliga verksamhet. Och på det viset behöver vi inte betala åtta timmars arbetstid för att någon ska finnas på plats.

Det nuvarande bolaget Bussgods i Norrbotten AB avvecklas vid årsskiftet och det nya Bussgods i Norr AB tar dess plats. Det kommer bli en ny styrelse och en ny vd som styr över verksamheten i Norrbotten och Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!