Folkhälsomyndighetens övervakningssystem visar att influensaaktiviteten fortfarande är på en låg nivå. Erfarenheter från tidigare säsonger visar att influensan ofta mattas av under julhelgen när många är lediga och tar fart igen när många återvänder till arbete och skola efter årsskiftet.
Anders Nystedt sammanfattar jul- och nyårshelgerna i Norrbotten som lugna ur smittskyddssynpunkt.
– När jag kollade senast hade vi sammanlagt 15 fall av influensa och vi hade fem innan jul. Jag har pratat med infektionskliniken, medicin i Piteå och någon hälsocentral. Alla säger samma sak – det är inte mycket influensa nu, säger han.
Enligt Nystedt är länets befolkning och nyckelgrupper i stor utsträckning vaccinerade mot influensan vilket kan ha bidragit till att sjukdomen inte tagit fart ännu.
– Det känns som att vaccinationsviljan varit ganska hög. En vaccinerad person sprider ju inte smittan vidare. Vi har kampanjat ganska hårt för att få vårdpersonalen vaccinerad. Det är ett jättebra skydd och 60 procent mindre risk att bli sjuk och den stora finessen är att man inte smittar andra, säger Anders Nystedt.
Årets influensa började spridas i norra delen av landet, precis som epidemin av svininfluensa gjorde för tiotalet år sedan.
– Jag trodde att den skulle komma först till Norrbotten i år eftersom den började i Västerbotten och Västernorrland. Än är det lugnt i länet, men det blir en topp här också, säger smittskyddsläkaren.
Det är en släkting till svininfluensan, H1N1, som sprids mest. Men även den traditionella så kallade Hongkong-influensan H3N2 förekommer.
– I fjol var det två toppar, både H1N1 och H3N2 förekom. Det kan komma en dubbelpucklig topp i år också eftersom båda influensorna går parallellt.
Även vinterkräksjukan har varit resonlig i år. Hittills har smittskydd bara råkat på något enstaka utbrott.
– Ett dagis har varit drabbat har jag hört. Men inom sjukvården har det varit lugnt på den fronten också, säger Anders Nystedt.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus som är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar. Viruset kan överleva länge och även smitta via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats av avloppsvatten.