I 10 regioner i Sverige har man redan infört allmän vaccinering mot rotavirus. Viruset ger kraftig magsjuka med diarré och kräkningar och särskilt för små barn kan det vara besvärligt. Barn under två år har störst risk att bli sjuka och få komplikationer. I Norrbotten ha man ännu inte infört vaccinet i vaccinationsprogrammet, men nu har regeringen tagit beslut om att det ska ingå i hela landet från och med 1 september.
– Små barn som drabbas kan bli uttorkade och behöva sjukhusvård, barnet kan behöva dropp, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid region Norrbotten.
Att vaccinera mot rotavirus är effektivt, det har man konstaterat i de regioner som det redan införts. I Stockholm infördes det redan 2014 och Dagens nyheter skriver att det haft en positiv effekt och andelen barn, inlagda för magsjuka, har minskat kraftigt sedan vaccinet införes. Det visar en studie från Karolinska institutet. I Stockholm minskade andelen barn om lagts in på sjukhus för magsjuka med 37 procent. Även besöken i öppenvården minskade i jämförelse med regioner som inte infört vaccinet.
– Beslutet om att införa vaccin mot rotavirus i vaccinationsprogrammet togs i veckan och ska starta 1 september, så det är snabba bud. Det skyddar barnen så att de slipper blir svårt sjuka, och det kommer minska antalet barn som behöver sjukhusvård. Detta har också en samhällsekonomisk positiv effekt med färre vab-dagar för föräldrar, säger Nystedt.
Elin Johansson, distriktssköterska BVC Björkskatans hälsocentral är nöjd med att vaccinet införs i det allmänna vaccinprogrammet.
– Det är onödigt att barn ska behöva bli sjuka om det finns vägar att undvika det. I Sverige dör inte barn i magsjuka orsakad av rotavirus, men på vissa ställen ut i världen är vaccinet livsviktigt.
Hon berättar att föräldrar har frågat efter vaccinet och hört att man ger det i bland annat Stockholm.
– Tidigare har det varit så att om man velat ge vaccinet till sitt barn har man kunnat få en läkare att skriva ut ett recept och så har vi kunnat ge vaccinet på BVC. Men då har man fått stå för kostnaden själv, säger Johansson.
Vaccinet ges genom att barnet får droppar i munnen vid sex veckors ålder, dos två ges när barnet är tre månader. Första dosen måste tas innan barnet är 12 veckor gammalt.