67 miljoner till Norrbottens kultur

Nu står det klart hur kulturstödet ska fördelas nästa år. Flera verksamheter för barn och ungdomar i utsatta situationer får del av kakan.

Dans i Nord får 2,1 miljoner kronor i kulturstöd. Här en bild från breakdance i Älvsbyn.(Arkivbild)

Dans i Nord får 2,1 miljoner kronor i kulturstöd. Här en bild från breakdance i Älvsbyn.(Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Norrbotten2019-11-06 12:28

Gott om kulturupplevelser, en rik fritid och bättre hälsa. Det ska de pengar som Region Norrbotten satsar på kulturstöd ge. 

De flesta föreningar och organisationer som beviljas bidrag finns inom kulturområdet. 33 miljoner fördelas på 32 sökande med verksamhet som spänner från folkdans till samisk utbildning och sjukhusclowner. Piteåbaserade Dans i nord ansökte om 3,7 miljoner kronor men fick 2,1.

Flera av de som beviljas bidrag har verksamhet som riktas till utsatta barn och ungdomar. Kvinno- och tjejjourer i länet beviljas 130 000 kronor. För sitt stöd till barn som har en familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård får Bufff Norrbotten 30 000 kronor, ansökan var 150 000. En annan organisation som beviljas verksamhetsstöd är Norrbottens parasportförbund som får drygt en halv miljon kronor.

Inom fritidsområdet var Vilda kidz ny sökande, de ville ha en miljon kronor men kammade noll.

Varje år söker Region Norrbotten statsbidrag för kulturutövning. Det bidraget omfattar bland annat Norrbottensmusiken, Filmpool Nord och Norrbottens museum. Nu har Regionala utvecklingsnämnden beslutat att Region Norrbotten också ska ansöka om statsbidrag på 400 000 kronor för att förstärka Dansinitiativets verksamhet.

– Dansinitiativet håller hög kvalitet och har väckt uppmärksamhet nationellt. Därför ska vi utöka vår befintliga ansökan om statsbidrag för att omfatta även Dansinitiativet, säger Tomas Vedestig, nämndens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!