Företag i länet stod som vinnare när Sveriges bästa charkuterier korades i Chark-SM 2018 på torsdagskvällen.

Nordchark i Luleå blev Svenska Mästare med sin falukorv basturökt och J. Petterssons Chark med sin färskkorv Västerbottensost. Men det var Jokkmokks Korv & Rökeri som tog hem storsegern med tre Svenska Mästartitlar för Lavkokt skinka, Bresaola och Salami fänkål

Jokkmokks korv har fyra gånger tidigare blivit Svenska mästare i klassen falukorv men tappade titeln i år. I Chark-SM tävlar charkföretagen i 17 olika kategorier allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har blindtestats av ett 40-tal domare. Alla charkuterier som är felfria i bedömningen får en guldkvalitetsstämpel som visar för konsumenterna att det är en produkt av högsta klass.