Bergslagens magiska matskatter

Bland Bergslagens sjöar och skogar finner vi ekologiska gårdsbutiker, smakrik fårost och hemgjord glass i världsklass. Denna kulturbygd är ett levande exempel på hur himmelskt gott närproducerat kan vara.

Noraglass ägare Anders Kadesjö promenerar några minuter med sin nyss tillverkade glass till sin kiosk mitt i Nora.

Noraglass ägare Anders Kadesjö promenerar några minuter med sin nyss tillverkade glass till sin kiosk mitt i Nora.

Foto: Andreas Strömberg

Nora 2011-10-06 06:00

Att bo på camping är ett utmärkt sätt att njuta av Bergslagens matskatter. Vi hyr en stuga på campingplatsen Uskavi vid sjön Usken, en kvarts kringelikrokig resa längs sjöarna norr om Nora. Vi paddlar stillsamt fram i kanot och ser abborre och öring som en entusiastisk tysk familj grillar vid sjökanten. Ett stenkast bort spelar Stina Åsarby badminton med dottern Klara Åsarby.

- Det är så vackert här. Min son gick på läger på Uskavi och detta är verkligen en rogivande plats.

Bullerbymysigt
På andra sidan sjön ligger Bergslagsboden som drivs av Sigrid Jankowski. Egna kravmärkta, väldoftande tomater, mild salladslök och karaktärsstarka ostar fyller det gamla uthuset. På ängen mot sjön strövar kor, får och en häst. Känslan är som i Bullerbyn.

- Mina lingonpajer är berömda i hela Norabygden. Vid midsommar föra året delade jag ut 300 lappar i området och de kunderna levde jag gott på under hela hösten, berättar Sigrid.

Vår Bergslagssafari var inte främst tänkt att gå i matens tecken utan grundades i en nyfikenhet på den rika historia med alla spännande utflyktsmål denna bygd erbjuder.

Men när vi strax efter Bergslagsboden råkar stanna för kisspaus vid Tjurskallens lilla butiksskylt nära Nyhyttan inser vi att vi att vinkeln måste bli traktens alla matskatter. Här styckas och röks det skinka, ostkorvar stoppas på gammaldags vis med nästan enbart kött och entrecoten har en helt annan smakdimension än man är van vid.

- Men vi har tyvärr inte råd att ha egna kor efter galna kosjukan eftersom veterinäravgifterna blev för höga för ett litet företag som vårt, upplyser Ing-Marie bakom den minimala köttdisken.

Sveriges bästa ost
Vi slingrar oss vidare upp förbi sjön Grängen mot Bredsjö. Får betar i hagen och i lantkaféet tar Sara Staffare emot. Hon är dotter i familjen som tillverkar en av Sveriges dyraste, men - enligt min smak - godaste ostar. Det handlar om Bredsjö Blå, en blåmögelost av roqueforttyp på fårmjölk. Vi köper en rejäl bit av den tvååriga varianten. Hela familjen - till och med ettåringen - gillar den rika smaken och även inbjudna vänner får avnjuta smaksensationen senare på kvällen.

Magen börjar kurra för lunchstopp och Vildmarkskrogen före Hällefors överraskar med vällagad viltskav av hjort och vildsvin med hemlagad potatismos för 90 kronor. Utsikten över hela östra Värmlands skogar ingår i priset.

Äkta råvaror
Väl framme i Carl Jan Granqvists matmekka Grythyttan tittar vi in i gästgiveriets gemytligt inredda hus från 1600-talet. Några stenkast bort ligger maffiga Måltidens hus i Norden som representerade Sverige på världsutställningen Expo-92 i Sevilla. Här ryms såväl Restaurang- och hotellhögskolan som Grythytte akademie- och måltidsbibliotek.

Vårt kulinariska test i Grythyttan blir Neerings glass. Holländarna Jaco och Corrie Neering skänker en minnesvärd förnimmelse av hur äkta färska råvaror skapar den godaste glass vi någonsin provat.

- Stora fabriker fyller ut glassen med vatten och stoppar i konstgjorda tillsatser. Vi har bara äkta råvaror som mjölk, polka, lakrits och whisky. Så enkelt är det, förklarar Corrie.

FAKTA Bergslagen

Allmänt: Bergslagen är känt för sina gamla hyttor, järnmalmsgruvor, mat från Grythyttan, vattnet från Loka och trästaden Nora. Denna kulturbygd bjuder på trolska skogar och vackra sjöar som man kan paddla kanot i men även mycket kultur, som Opera på skäret i Kopparberg. Det finns många mysiga landsbygdsfik och bra restauranger i historiska miljöer.

Säsong: Hela året, men vissa kaféer och krogar har enbart säsongsöppet. Hösten är en utmärkt tid med färska råvaror och lugn atmosfär i restauranger och butiker.

De flesta campingplatser öppnar i maj och stänger i slutet av september.

Priser: Stuga för upp till sex personer i Uskavi kostar 900-1 400 kronor per dygn och campingplats 170 kronor per dygn. Tjurskallens entrecote 198 kronor, Bredsjö blå cirka 460 kronor per kilo. En stor Noraglass 40 kronor.

Resa dit: Tåg till Örebro. Eller med bil, vik av från riksväg 50 mot Nora ett par mil norr om Örebro.

Information: www.bergslagen.se

Tre kulinariska höjdare

Bergslagsboden - gammaldags gårdsbutik på sjön Uskens västra sida. Handla ekologiska grönsaker, limpor och ostar över disk hos sympatiska och kunniga Sigrid Jankowski. www.bergslagsbodens.se

Bredsjö - by och gård med får. Trivsamt fik där man även kan köpa Bredsjö blå. Bymuseum i ladugården och kul för barn med mjölkningen av fåren. www.bredsjobla.se

Tjurskallen - liten charkbutik på landet längs vägen nära Nyhyttan. Suveränt gott kött, korvar och rökt skinka säljs över disk. Strutglass till barnen. www.tjurskallen.se

Tre bra campingar

Uskavi - mysig camping med vandrarhem vid sjön Usken. Bra sjöbad från sandstrand och brygga, minigolf, restaurang, grillplats vid strandkanten. Kanoter uthyres. www.uskavi.se

Gustavsbergs naturistcamping - ligger vid Norasjön och är en av Europas populäraste nakencampingar. Nybyggda campingstugor och gemensam festlokal. www.gustavsbergscamping.se

Sörälgens camping - bo, bada bastu och paddla kanot vid sjön Sörälgen nära Hällefors 14 kilometer från Grythyttan. www.sorälgenscamping.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om