Det är mörkt i köket och vi ska snart gå och lägga oss. Det sista vi gör är att sila lagen till glöggen. Kryddorna har legat ett par timmar tillsammans med vin och äppelmust för att få rätt smak. Det doftar jul i hela köket.

För oss är det startskottet på julfirandet.

En tradition

Artikelbild

| En brownie med saffran, garnerad med en kräm av färskost och toppad med hallon, är ett sött tilltugg.

Först ut är advent. Adventssöndagarna är tid för både mys och umgänge. Inte helt otippat brukar samtalet om nya glöggsorter komma upp, och hur de smakar.

Glögg kommer från ordet glödga som betyder att värma upp. Under medeltiden i Europa var det kryddade varma vinet populärt. I Sverige har vi hållit fast vid glöggtraditionen, främst kring juletid.

Egen glögg

Imponera på gästerna och gör en egen glögg i år. Med äppelmust, vitt vin, äpple och apelsin, samt saffran eller granatäppelkärnor för att få den fina färgen, har du snabbt en egen adventsdryck. Krydda med kryddnejlika, kardemumma, kanel, pomerans, ingefära och stjärnanis. I vårt recept behöver inte kryddorna ligga och dra i timmar, de får ett snabbt uppkok med must och vin. Tänk på att kryddorna inte ska dra för länge, då blir smaken för besk och tråkig. Vill du ha en spritigare karaktär kan du spetsa med rom eller konjak som bryter fint med kryddorna. Bjud på både söta och matiga tillbehör. Prova gärna våra recept som består av två av varje.