Ny mesaugn minskar utsläppen

Investeringen i en ny mesaugn för 490 miljoner kronor gör att SCA Munksund börjar elda med biobränsle i stället för olja. Det bidrar till att fabriken minskar utsläppen av fossilt koldioxid med 75 procent fram till och med 2015.

Munksund2013-08-09 06:01

Byggföretaget Nåiden bygger husen för den mesaugn som ska stå klar hösten 2014. Själva ugnen levereras av finska Metso i december.

– Vi tar bort det sista oljeberoendet, och det känns bra, säger vd Per Embertsén, som förklarar att mesaugnen är en del i kemikalieprocessen där SCA bränner kalk.

Den gamla ugnen är från 1966.

– Vi har underhållit den under åren men det har blivit nödvändigt med en helt ny ugn som kommer att reducera utsläppen rejält, säger projektledaren Sven-Erik Isaksson.

Investeringarna gör att fabriken minskar radikalt sina fossila utsläpp. I dag släpper fabriken ut 30 000 ton fossilt koldioxid per år. Efter 2015 kommer utsläppen att ligga kring 7 500 ton, en reducering med 75 procent.

Ökad kapacitet

– Gamla ugnen har kapacitet att bränna 130 ton kalk per dygn. Den nya kommer att kunna bränna 300 ton, förklarar Isaksson, som säger att den nya ugnen får ny rökgasrening, där de samlade investeringarna bidrar till att fabriken kan öka sin produktion till 415 000 ton kraftliner.

Just nu pålas det för byggnader och det sätts upp finska betongstommar.

Renoveringen av SCA:s ”hjärta”, sodapannan, tar kortare tid. Arbetet slutförs under det 26 dygn långa stoppet i september. Sodapannans uppgift är att omvandla kemikalier när massan kokas. För ett par veckor sedan lyftes en 40 ton tung så kallad ångdom in i sodahuset.

– Den ska ersätta de två nuvarande domarna. Just nu är 25 personer från Metso och förbereder rördragning, säger Tomas Westerlund, som berättar att under stoppet kommer 700 personer från olika entreprenörer att arbeta med underhålls- och installationsarbeten.

300 ton skrot ska ut från sodahuset.

Egen el

Med renoverad panna räknar SCA Munksund att göra energieffektiviseringar. I dag gör fabriken av med 300 GWh el per år, hälften av det är egenproducerad el.

– Under åren har det gjorts fyra större investeringar i sodapannan, senast 2006. Nu kan vi göra den tryckhöjning som är nödvändig för att klara den ökade produktionen, summerar Tomas Westerlund.

I pappersmaskinhallen pågår febril verksamhet. En vals har havererat den dag PT besöker SCA, och folk förbereder installation av 36 nya motorer som ska ersätta de fem som nu driver pappersmaskinen.

– Vi byter system för att klara hastighetshöjningen, säger projektledaren Tomas Malmström.

Varje dygn producerar SCA Munksund så mycket papper att om det lades ut i en linje skulle det räcka från Piteå till Jönköping. I dag kör maskinen 750 meter per minut. Efter ombyggnationen för cirka 400 miljoner kronor klarar maskinen 1 100 meter per minut och då räcker papperet till Ystad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om