Thomas Wallstén köpte farfars veteranbåt

1996 köpte företagaren Thomas Wallstén den Sjöexpress patron Hedkvist beställde för 97 år sedan, vad han inte visste var att farfar Frans Wallstén ägt den raritet som ibland kan ses kryssa fram i Piteå skärgård.

Thomas Wallsténs Sjöexpress har en rik historik. (Arkivbild)

Thomas Wallsténs Sjöexpress har en rik historik. (Arkivbild)

Foto: arkivbilder

MOTOR I BLODET2015-08-03 05:00

Få har väl undgått att lägga märke till den långa vitmålade veteranbåten vid Thomas Wallsténs brygga på Fårön, förtöjd invid företagarens andra båt, en Orrskär 760.

– Jag har alltid varit på sjön, är intresserad av gamla båtar och den här är väl värd att bevara, säger Wallsténsföretagens vd.

Han upptäckte Sjöexpressen i ett reportage i PT i augusti 1996 och två dagar senare annonserades båten ut i PT.

– Då köpte jag den, säger Wallstén, som berättar att den gamla Sjöexpressen har en rik historik.

Beställde två båtar

Den är en av de två båtar patron CA Hedqvist beställde från varvet Sjöexpress på Lidingö 1918 där båtarna övertogs av sönerna, konsuln Arvid och disponenten Emil.

Det är Emils båt som nu ägs av Thomas Wallstén.

– Från början hette min båt Quo vadis (vart går du) , senare blev det M/S Beata, säger Thomas Wallstén, som uppger att efter Emils död övertogs Sjöexpressen av borgmästare Markström i kraft av att han arbetat som släkten Hedqvist:s juridiska rådgivare.

– Markström ägde den fram till 1935, sedan tog min farfar Frans Wallsten över den. Det visste jag inte när jag köpte den, det var en rolig upptäckt..

Frans Wallstén ägde båten fram till 1941 då den köptes av rättaren Arne Nilsson vid Böle bom. Där användes den bland annat som arbetsbåt. Senare, 1995, övertogs M/S Beata av Nilssons dotter Annika Lindström som samma år sålde den till Kurt Erik Öhman i Luleå. Han sålde den till Thomas Wallstén som låtit renovera båten och försett den med en Volvo Penta diesel.

Den andra båten som ägdes av Arvid har också en egen historia.

Sönerna tävlade

– Arvid och Emil tävlade med varandra om vem som hade den snabbaste båten. Arvid lät varvet bygga på sin båt med två meter, men då förlorade den mycket av sina sjöegenskaper, säger Thomas Wallstén, och uppger att konsulns båt sedan köptes av Jowas grundare Johan O Wallstén.

Under krigsåren blev den upplagd, men togs sedan över av bussägaren Albin Svärdsudd i Munksund och under 1950-talet hamnade den hos en Nordsvahn i Storfors.

Efter det anses det att båten förliste efter en storm på Piteälven.

– Men det är oklart vad som egentligen hände med den, säger Thomas Wallstén.

M/S Beata lever dock vidare. Efter köpet lät Wallstén renovera båten som försågs med en ny Volvo Penta diesel och i dag syns den legendariska båten tuffa omkring i Piteå skärgård.

– Vi brukar sjösätta före midsommar. Sedan blir det alltid några turer. Vi åker bland annat till Pite Rönnskär där vi har en stuga.

Fakta M/S Beata

Båtens namn: Beata.

Hemmahamn: Piteå

Fabrikat, modell: Sjöexpress Lidingö

Konstruktör: Henning Forslund.

Byggnadsmaterial: Furuskrov på span av ek. Överbyggnad av mahogny.

Tillverkningsår: 1918.

Längd: 9.50.

Bredd: 2.20.

Ägare: Thomas Wallstén

Varvet Sjöexpress på Lidingö ägdes av Henning Forslund. Thomas Wallsténs båt benämns ofta som "Petterssonbåt" då den har stora likheter med de båtar den legendariske CG Pettersson konstruerade. Henning Forslund anses i båtkretsar vara den främste av alla svenska båtkonstruktörer.

M/S Beata är den äldsta igång varande båt efter Norrbottenskusten och kan vara den äldsta efter hela norrlandskusten.

Källa: Thomas Wallstén

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om