Begravningsentreprenör - ett hedersamt hantverk

Yrket begravnings-entreprenör väcker starka känslor och är kanske inte något yrke unga drömmer om. Men Carina Nyman kan inte tänka sig att jobba med något annat.- Om folk bara visste hur ofta vi sitter och skrattar tillsammans med anhöriga och minns allt det roliga mitt i sorgen.

Kistläggningen är en naturlig del i arbetet som begravningsentreprenör och sker med stor omsorg och respekt. "Det är ett förtroende som anhöriga har lämnat åt oss, för oss är det ett hedersamt hantverk", säger Carina Nyman, här tillsammans med kollegan Kenneth Texwall.

Kistläggningen är en naturlig del i arbetet som begravningsentreprenör och sker med stor omsorg och respekt. "Det är ett förtroende som anhöriga har lämnat åt oss, för oss är det ett hedersamt hantverk", säger Carina Nyman, här tillsammans med kollegan Kenneth Texwall.

Foto: Jens Ökvist

Mitt jobb2009-01-15 06:00
En begravningsentreprenör förknippas främst med hanteringen av döda kroppar. Många ser det som ett betungande, sorgligt och till och med skrämmande arbete
- Men det finns egentligen inget ställe som är så fullt av kärlek som en begravningsbyrå, menar Carina Nyman. Hon älskar den meningsfullhet arbetet ger, kontakten med anhöriga som drabbats, känslan av att kunna hjälpa dem i deras kanske svåraste stund i livet.
Många beslut
- Omsorgen om de anhöriga är mycket större i dag, det tar mycket tid och det måste få ta tid. Det är väldigt många frågor, många val och beslut som måste fattas när någon anhörig avlidit. Vår uppgift är att hjälpa dem i detta arbete och se till så att det sista avskedet blir så bra som möjligt. Hela processen är en del i sorgearbetet och det är viktigt att det blir rätt, säger Carina och konstaterar att som begravningsentreprenör får man aldrig göra ett misstag.
- Det är väl pressen med jobbet, att alla delar måste fungera och kontrolleras, från kistan och kistläggningen till annonsering, bokning av lokal, mat, blommor, bokning av präst, anmälningar och transporter - det är otroligt mycket folk inblandade i en begravning och man får aldrig en andra chans.
Hennes kollega, Kenneth Texwall, som äger Piteå Begravningsbyrå, konstaterar att mycket förändrats inom begravningsbranschen.
- Det är fortfarande mycket som är laddat kring döden men förhållningssättet har ändå blivit mer naturligt och avslappnat jämfört med när jag började för 32 år sedan. Begravningarna har också fått en allt större personlig prägel, vi uppmuntrar anhöriga att själva ta del i begravningsarrangemanget och hjälper dem att skapa en personlig och minnesvärd upplevelse och inte bara ett farväl.
Större engagemang
- Förr var många rädda att sticka ut och undrade ofta "Kan man verkligen göra det?. Nu börjar anhöriga förstå att en begravning kan se ut på många olika sätt och då blir också engagemanget ett helt annat.
- Att själv engagera sig är ofta en viktig del i sorgearbetet och ett sätt att hedra den avlidne på ett personligt sätt.
Vid ungefär hälften av alla dödsfall väljer de närmast anhöriga att samlas en stund kring den avlidne efter kistläggningen. Fortfarande är dock många tveksamma till att låta små barn vara med.
Felaktig bild
- Men det är viktigt att få säga hej då, inte minst för barn som kanske inte riktigt förstår vad döden innebär och därför lätt kan få en helt felaktig bild, konstaterar Carina och berättar om en liten pojke som kom för att se sin morfar i kistan.
- Pojken närmade sig kistan försiktigt och blev förvånad när han fick se sin morfar ligga fridfullt nerbäddad. "Var är allt blod?" undrade han och konstaterade också nöjt att huvudet satt fast vid kroppen. Tänk vilken felaktig bild han burit med sig om han inte fått vara med!
Reaktionerna från omgivningen varierar när Kenneth och Carina får frågan vad de arbetar med. När Carina är ute på lokal undviker hon att tala om vad hon jobbar med för att slippa jobbiga frågor. Men Kenneth berättar gärna.
- Det är intressant att se människors reaktion och för mig är det ett tillfälle att avdramatisera yrket, att visa att vi också är helt vanliga människor.
Vänjer sig
Hanteringen av döda kroppar är en naturlig del i arbetet som begravningsentreprenör.
- Till en början var det förstås ovant men man vänjer sig snabbt och det känns inte alls märkligt.
Men när det gäller barn är det annorlunda, konstaterar både Kenneth och Carina och får något sorgset i blicken.
- Det vänjer man sig aldrig vid, och det ska man inte heller, då är man nog yrkesskadad.
På Piteå begravningsbyrån kistläggs cirka 250 kroppar varje år. Men även om kistläggningen oftast går på rutin är respekten och omsorgen ständigt närvarande.
- Jag känner mig djupt känslomässigt berörd vid varje kistläggning, det är en gåva att få lägga ner den avlidna och göra henne eller honom i ordning. Det är ett hantverk vi utför på uppdrag av de anhöriga och det känns väldigt hedersamt, säger Carina.
FAKTA Begravning
Enligt begravningslagen skall gravsättning eller kremation ske inom två månader från dödsfallet.
Tiden mellan dödsfall och begravning i Sverige är oftast mellan 11 och 14 dagar
En avliden person förvaras i kylrum, oftast på sjukhuset. Begravningsentreprenören kommer och kistlägger den döde i svepskjorta, lakan och täcke, kroppen kan också kläs i egna kläder
Efter kistläggningen kan närmast anhöriga ta ett personligt avsked innan begravningsbyrån transporterar kistan till ett kylrum i nära anslutning till platsen för begravningsceremonin
Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF, är en bransch- och medlemsorganisation för drygt 380 privatägda begravningsbyråer i landet.
Nästa höst startar landets första begravningsentreprenörutbildning i Uppsala i form av en 1-årig KY-utbildning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om