Johan har koll på vita duken

Reklamen tonar ut och det prasslar om godispåsarna i biomörkret. Publiken rättar till 3D-glasögonen och sjunker till rätta i fåtöljerna. "Tintin och Enhörningens hemlighet" rullar igång.- Det är rätt många som vill se den, men så här en vardagkväll kan det vara rätt glest i salongerna, säger biografmaskinisten Johan Roslin.

"Tintin och Huvudjägarna" är två av de filmer som just nu visas digitalt och startas med en enkel knapptryckning. Här behövs ingen spolning och skarvning av film.

"Tintin och Huvudjägarna" är två av de filmer som just nu visas digitalt och startas med en enkel knapptryckning. Här behövs ingen spolning och skarvning av film.

Foto: Gunnar Westergren

MITT JOBB 2011-11-17 06:00

Johan Roslin, 23, fick jobb på Biotrean i Piteå i oktober 2009. Det var inte i första hand filmintresset, utan snarare slumpen som gjorde att han hamnade där. Nu delar han sysslan med två andra biografmaskinister. Det är en deltidstjänst, men eftersom jobbet är förlagt till kvällar och helger så blir det mycket OB-ersättning.

Vad krävs för att bli biografmaskinist?
- Jag blev upplärd av en annan biografmaskinist. Cirka 100 timmar. För att bli certifierad måste man sedan fixa att visa en film som går sönder då och då. Sköter man det på rätt sätt så blir man godkänd.

Mer hantverk
Då pratar vi givetvis om den äldre tekniken, 35 mm-film på rulle. Det är den teknik som fortfarande används på Metropol. På Saga och Röda Kvarn är det digitalt som gäller.

- Digitalt är simplare. I princip handlar det bara om att slå på filmen. Att visa 35 mm-film är roligare, lite mer hantverk. Det är inte vem som helst som kan göra det, säger Johan Roslin.

35 mm-filmerna kommer uppdelade på mindre rullar. Det är biografmaskinistens uppgift att foga samman dem till en och samma rulle. Det handlar om åtskilliga kilo film.

Gillar tekniken
Vad är roligast med jobbet som biografmaskinist?
- Jag gillar tekniken och mekaniken med 35 mm. Att få pyssla lite.

Samtidigt är flaggskeppet, Saga, utrustad med en förstklassig ljudanläggning och filmerna är digitaliserade. Och som nu, när Tintin visas, är det 3D som gäller.

- Vi erbjuder ju Dolby 3D-teknik och lånar ut speciella glasögon. Det är riktigt bra kvalitet och ger ett helt annat djup än med enklare 3D. När vi lanserade tekniken var det många som kom från andra orter för att få uppleva det.

- Fast tekniken i Saga-salongen sköter sig i princip själv. Den håller till och med koll på ljudnivån.

Åldersgränserna är viktiga
Förutom att se till att det tekniska är i ordning och att slå igång filmerna ska biografmaskinisten hälsa välkommen och riva biljetter. En viktig uppgift är att hålla koll på åldersgränserna.

- När det är 15-årsgräns hjälper det inte ens om föräldrarna följer med sin 14-åring. Jag är personligt ansvarig och kan få dryga böter om jag inte följer lagen.

Har du råkat ut för det här någon gång?
- Ja, det har hänt. En gång på en Beckfilm var jag tvungen att stoppa en vuxen med en minderårig. Det blev diskussion och tjafs, men jag måste vara benhård.

Lite jobbskadad
Ser du alla filmer som har premiär?
- Nej, det gör jag inte. Jag har lite svårt att koppla av på bio. Man blir lite jobbskadad.

Hur är ditt eget filmintresse?
- Det är väl ganska stort, men jag ser mest film på video. Bäst gillar jag science fiction och fantasy. Ska jag dra till med en favorit får det bli Spawn från 1997, säger Johan Roslin och gör sig klar att riva biljetterna för kvällens förväntansfulla biobesökare.

FAKTA Bio

2010 var antalet biobesökare 15,8 miljoner.

Det var en minskning jämfört med 2009 (17,4 miljoner besökare)

Mest sedda film 2010 var Avatar med över en miljon besökare.

Dagens besökssiffror är långt från rekordåren på 60-talet då mellan 30 och 40 miljoner besökte biograferna årligen.

På Biotrean i Piteå är Saga och Röda Kvarn digitaliserade.

På Metropol visas fortfarande 35 mm-film.

Så väl Saga som Röda Kvarn är utrustade med moderna ljudanläggningar.

3D-tekniken är högklassig, Dolby 3D, och Biotrean lånar ut glasögonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om