”Att hjälpa andra ger mer än applåder”

I artikelserien ”Mitt hälsoliv” träffar vi komikern, författaren och inspiratören Åsa Ivarsdotter. Hennes inre brandvarnare tjöt för fullt, men istället för att lyssna på signalen plockade hon ut batteriet och körde vidare. Det höll på att kosta henne livet.
.
Det som skulle vara en rutinoperation slutade med att Åsa Ivarsdotter var nära att dö. Det blev en vändpunkt i hennes liv, som i dag har skiftat fokus. ”Att hjälpa andra ger mer än skratt och applåder”, säger hon.

Ny serie. Här, i uterummet med utsikt över glittrande vatten, spelar Åsa Ivarsdotter in sin nya webb-serie "Åsa på Renön".

Ny serie. Här, i uterummet med utsikt över glittrande vatten, spelar Åsa Ivarsdotter in sin nya webb-serie "Åsa på Renön".

Foto: Mari Gustafsson

Mitt hälsoliv2017-05-13 06:00

Backen upp till Åsa Ivarsdotters favoritplats på jorden är brant. Men väl uppe har man skogen i ryggen och den glittrande fjärden framför ögonen.

I hallen hänger rader av inramade tidsmarkörer. Ett foto av Åsas karaktär Belinda Bengtsson samsas med humor-utmärkelser och bilder på barnen som små.

De senaste åren har humordelen i hennes arbetsliv allt mer fått stå tillbaka för satsningen på hälsa och att coacha andra människor.

.

Efter cancerbehandling

Vändpunkten kom för två år sedan, när Åsa var nära att dö.

Efter en cancerbehandling skulle hon genomgå en operation av rutinkaraktär.

– Men jag var i dåligt skick när jag la mig på operationsbordet och blev jättesjuk efteråt, bland annat fick jag inre blödningar. När jag vaknade upp i respirator var jag livrädd, men jag överlevde.

Hem kom hon med en hel del mediciner.

– En dag satt jag vid köksbordet med min pillerhög och kände att det var fel väg för mig. Jag tog ett beslut att hjälpa min kropp att läka på naturlig väg. Det var i september 2015 och jag har aldrig ångrat mig.

.

Hurtbullar provocerade

I den lilla stugan sprakar en brasa och vitkrulliga hunden Alma kurar ihop sig med ett tuggben mellan framtassarna.

För att komma vidare bad Åsa en vän och näringsterapeut om hjälp och trappade med tiden ut alla mediciner. Istället tillförde hon vitaminer och mineraler varje dag.

– Innan jag blev sjuk hade jag aldrig varit intresserad av hälsa. Hurtbullar provocerade mig. Men jag insåg att om jag inte intresserar mig för min egen hälsa, kommer det en dag när jag tvingas göra det. Egentligen hade jag inget val, jag hade pressats in i ett hörn.

Då och då möter Åsa personer som frågar om hon verkligen vet vad näringstillskotten hon tar varje dag innehåller.

– Om man vänder på det så var det ingen som frågade mig samma sak när jag tog alla mediciner. Jag har ingenting emot läkarvetenskapen, utan den skulle jag inte sitta här i dag, men jag längtar till dagen då de alternativa och vetenskapliga världarna möts.

.

Vad är hälsa för dig i dag?

– Många olika saker som samspelar, men i grunden handlar det om att känna efter, och att ta hjälp av andra. Det handlar om näring och rörelse, att dricka tillräckligt med vatten och att tänka på hur jag andas. Hälsa är också stressnivåer, relationer, om man har gamla surdegar som tar energi och inte minst hur man sover.

Hur tänkte du tidigare?

– Att hälsa är tråkigt, men jag har upptäckt att jag tycker att det är roligt! Jag får utforska nya sätt att laga mat, jag får upplevelser i skogen och genom all energi jag fått orkar jag ta tag i saker, både privat och i arbetslivet – och jag har fått nya vänner.

Vad är den största förändringen?

– Utifrån sett syns det kanske inte så mycket, men jag har en otroligt skön känsla i kroppen. Jag har inte ont och har inga stora orosmoln hängande över mig. Jag är inte olik den jag var förut, men jag har slutat tjafsa. Med ett lättare sinne är det enklare att inte haka upp sig på småsaker.

.

Kallar sig för 'hittare'

Vedträna har brunnit ner till glödande kolrester och en behaglig värme sprider sig i stugan. Åsa ställer fram en kanna vatten från kallkällan i närheten.

– Jag är otroligt entusiastiskt över att leva. Jag har en fin relation med mina barn och känner inspiration, lust och energi. Men det kan vara provocerande att vara för entusiastisk, så jag har fått lära mig att anpassa min entusiasm efter sällskap. Då är det skönt att träffa vännerna i mitt team, där kan jag vara precis hur glad – eller ledsen – jag känner mig.

Åsa säger att hon genom livet blivit kallad för ’sökare’, men tycker själv att hon är en ’hittare’.

– Mitt jobb har alltid varit att kommunicera och jag hittar nya saker att prata om. Det hade varit rätt tråkigt att säga samma saker i dag som jag pratade om på 80-talet. Just nu klappar mitt hjärta klappar för hälsa och näring.

.

Göra skillnad

När hon refererar till sitt team menar hon en grupp vänner, ett nätverk, som ses en gång i veckan för att motionera, meditera, prata om saker eller lära sig mer om något tillsammans. De jobbar med samma näringstillskott och att coacha andra människor.

– Främst handlar allt om personlig utveckling. Att hjälpa andra ger mer än skratt och applåder. Att få göra skillnad i människors liv – det kan jag leva på i veckor. Och man behöver inte vara perfekt för att kunna hjälpa andra, i så fall skulle vi förmodligen aldrig kunna göra det.

.

Fulföretagande

Åsas livsstilsförändring har väckt en hel del reaktioner.

–  Med mina stå upp-shower och min humor har jag alltid sysslat med det som anses vara ’fulkultur’. Det kan man applicera på mitt företagande i dag. Hälsa och näringstillskott anses för många vara en form av ’fulföretagande’. Vad ska man säga? Om jag skulle ta betalt för allt jag coachar skulle jag vara miljonär, jag vill hjälpa andra och vill att vi ska kunna ta hjälp av varandra – men visst, hälsa kostar. Allt beror på vad man jämför med. Men det kan vara frustrerande när man vill hjälpa människor och vet vilken skillnad man kan hjälpa till att åstadkomma.

.

Ny talkshow

En del i hälsoarbetet är hennes nya webb-baserade talkshow ”Åsa på Renön”. I det första avsnittet medverkar hennes kompis Biggan som gjort en stor livsstilsförändring.

– Piteå är en liten stad och när det började gå rykten om att hon var sjuk frågade jag henne om hon inte ville berätta sanningen. Jag har hjälpt henne med hälsoresan och ville fortsätta stötta henne. Grundtanken med serien är att inspirera. ”Kan du så kan jag”, ungefär.

Nästa vecka åker Åsa till Gotland för att spela in nästa avsnitt.

–Vi funderar så mycket på vad andra tänker och tycker om oss. Ibland behöver man vara lite wild and crazy också.

Åsa sträcker sig efter en bok på köksbordet.

– Jag skriver dagbok varje dag. Här ryms inga negativa tankar, utan bara drömmar och visioner. Jag tänker att det jag ger uppmärksamhet och näring är det som växer i mitt liv.

Det är klart att jag också har bekymmer, men jag väljer att inte ge dem så mycket fokus.

.

Vad jobbar du med hos dig själv?

– Att arbeta lagom och att få till den fysiska motionen. Det är underbart att gå i skogen med hunden, men jag vet att hjärtat är en muskel som behöver tränas och jag jobbar med att få upp pulsen en gång om dagen – men det ska ställas i förhållande till att jag är livsnjutare. Jag älskar middagar med vänner och gillar god mat och dryck, så jag behöver balans.

.

Måla mer

Stugan på Renön ska flyttas en bit ner på gården för att lämna plats för en ny bostad.

– Den gamla stugan ska bli min ateljé. Jag har målat i tio år, men har aldrig haft någon utställning. För mig handlar det om att göra något avkopplande och prestationsfritt. Här ska golvet vara fläckigt och diskbänken full med färgstänk. Min framtidsvision är att kunna bjuda hit människor, måla tillsammans och coacha dem.

Att hjälpa i stillhet.

Att hitta mellanrum i livet.

– Jag vet vart jag är på väg, jag har verktyg för att hantera saker och jag har vänner som finns här för mig. Sedan kan livet överraska. Jag kan få cancer igen, men det är inget jag funderar så ofta på – jag vill helt enkelt inte ge det uppmärksamhet. Jag är inte mer än människa och det är klart att jag kan fastna i grubblerier, men i dag tar jag mig därifrån.

Åsa Ivarsdotter

Ålder: 50 år.

Familj: Två vuxna barn och snart tre barnbarn. Sambo.

Gör: Kommunicerar. Komiker, föreläsare och inspiratör.

Favoritredskap: Datorn, jag coachar mycket över nätet.

Favoritövning: Visualisering. Att våga drömma, att sätta mål och se framför mig att de redan inträffat.

En träningsvecka: Jag tränar på att ta pauser, jag promenerar i skogen varje dag och gör ett pass yoga i veckan.

.

Min matdag:

Frukost: Jag börjar alltid dagen med vatten och vitamindryck. Sedan äter jag hemgjord probiotisk yoghurt med frön och nötter plus ägg. Lunch: Grönsaker och protein, till exempel fisk. Middag: Samma upplägg som lunchen, men jag äter väldigt varierat och mycket efter ”här har du ditt kylskåp”-metoden. Avslutar dagen med en tekopp och en dryck med mineraler inför natten. Ibland kan jag äta en proteinbar om jag sitter i bilen till exempel. Jag har slutat hoppa över måltider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om