”Kläppteatern” i Glommersträsk – en minnesvärd glädjespridare

”Minnens från förr” belyser denna gång en uppskattad amatörteatergrupp i byn Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun. En revygrupp som under flera decennier från tidigt 1950-tal till en bit in på detta århundrade bjöd på egenproducerade pjäser och lustspel. Plus emellanåt även dramadokumentärer om bland annat giftmord och kärva villkor för byns nybyggare på 1800-talet. Allt i revygängets egna byggnad, den så kallade ”Kläppteatern”.

Hela ”Kläppteaterns”ensemble samlad år 1978 då man satte upp uppmärksammade dramapjäsen ”Redan till hälften dömda”.  Tomas Johansson, Maud Landström, Henrik Johansson, Curt Lundberg, Karl-Petter Marklund, Gun Öhman, Lennart Lidén, Kalle Edström, Evert Edström, Leif Norén , Bengt Nilsson, Zackarias Backteman, Martin Strand, Kennet Johansson, Eskil Lundström, Gerhard Lundström, Dagny Johansson, Gerd Boqvist, Lise-Lott Johansson och Mona Norén.

Hela ”Kläppteaterns”ensemble samlad år 1978 då man satte upp uppmärksammade dramapjäsen ”Redan till hälften dömda”. Tomas Johansson, Maud Landström, Henrik Johansson, Curt Lundberg, Karl-Petter Marklund, Gun Öhman, Lennart Lidén, Kalle Edström, Evert Edström, Leif Norén , Bengt Nilsson, Zackarias Backteman, Martin Strand, Kennet Johansson, Eskil Lundström, Gerhard Lundström, Dagny Johansson, Gerd Boqvist, Lise-Lott Johansson och Mona Norén.

Foto: Arkiv

Minnen från förr2024-06-03 08:53

Glommersträsks amatörteater startade sin verksamhet 1952 och hyrde då till en början fram till 1962 den så kallade ”Kläppgården” av en dåtida känd musikprofil och urmakare i byn kallad ”Kläpp-Konrad ”, eller Konrad Gustafsson som han egentligen hette. Efter dennes profils bortgång 1962 förvärvade teatergänget gården som därefter kom att benämnas ”Kläppteatern”. Bybon Henning Larsson lär ha varit amatörteaterns grundare och tillika regissör under de första årens verksamhet. Många teaterintresserade bybor hjälpte sedan till att förutom spela teater också bygga om gården så att bland annat köket blev scen och ”kammarn” och ”salen” blev en pubiksalong med plats för drygt 60 personer.

Kläppteatern gav som regel en eller två föreställningar per år. Oftast var det skrattvänliga revyer med lokal anknytning orten. Men ibland även en del allvarliga pjäser som dramat ”Redan till hälften dömda” där många bybor med omnejd i varierande åldrar var engagerade i de olika rollerna.

undefined
Lennart Lidén är den person som förknippas allra mest med Kläppteaterns verksamhet. Här ses Lidén id tillsammans med självaste Arne Weise när denne tv-legend 1963 besökte revygänget i samband med en filminspelning.

Lennart Lidén (1926-1996) var tveklöst den person som förknippas allra mest med Kläppteaterns mångåriga verksamhet. Han var till vardags snickerifabrikant och på sin fritid tongivande ”teaterchef”. Med stor energi höll han igång teatergruppens aktiviteter på bästa sätt i över två decennier. Lidén beskrivs som den ständige rolighetsministern som kraftigt bidrog till succén och att publiken trivdes och oftast var fulltalig. Han lär alltid varit en glad och samarbetsvillig eldsjäl med dessutom stor skådespelartalang. Hans monolog om katten som hade sju liv, samt i rollen som portvakt i pjäsen ”Toner från en gård” lär på alla sätt vara både oförglömlig och minnesvärd.

För sitt uppoffrande och ideella arbete med amatörteatern i Glommersträsk tilldelades Lennart Lidén år 1972 välförtjänt Arvidsjaurs kommuns prestigefyllda kulturpris ”Ringelräven.”

undefined
Mona Norén och Lennart Lidén spelade mot varann i många uppsättningar. Här i en pjäs från sent 60-tal.

Mona Norén var lärare i Glommersträsk under nästan fyra decennier. Den nu pensionerade lärarinnan var på sin fritid, tillsammans med maken Leif Norén (1940-2018), med i byns teaterförening och revygäng under många år från mitten av 1960-talet fram till en bit in på detta århundrande.

– Det var på alla sätt en fantastisk tid. Vi hade jättekul och jag minns att vi repeterade på måndagar och att vi då oftast även hjälptes åt att skriva låttexter till den musik som behövdes i föreställningarna, berättar Mona som också hon gärna vill poängtera Lennart Lidéns storhet som både människa, skådespelare, idéspruta och regissör.

– Lennart var helt fantastisk både som aktör på scen och som privatperson. Han var helt enkelt en suverän underhållare, berömmer hon.

År 2003 var Mona Norén sista år i den lokalteatergrupp som bara något år senare av olika anledningar kom att avslutas för gott.

Tilläggas ska att Kläpp-teaterns gård som byggdes redan år 1848 fortfarande står kvar som ett monument över en svunnen tid i byns historia.                                                                     

undefined
Kläppteaterns egen byggnad står fortfarande kvar som ett monument över en svunnen epok i byns historia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!