Slår ett slag för den svenska kålen

Maria Embertsén om köttguiden, kål på julbordet och ett tack.

Tunt hyvlad vitkål med crème fraiche, pepparrot och salt varvat med skivor av röda vinteräpplen.

Tunt hyvlad vitkål med crème fraiche, pepparrot och salt varvat med skivor av röda vinteräpplen.

Foto: Maria Embertsén

Miljö2019-12-14 06:00

Julen är för mig en efterlängtad högtid i en annars mörk del av året. Det var längesen vi slutade dela ut julklappar i min familj (även om vår dotter kommer få ett par väl valda i år) utan fokus läggs på maten.

Redan i oktober påbörjade jag min lista med mat och recept jag vill laga. Allt från julgodis till det som ska stå på julbordet.

.

Julmaten kan stå för en stor miljöpåverkan om man inte tänker sig för. Inte bara för att det ofta är mat i överflöd som slängs, utan också för den stora andelen kött. Tidigare under hösten släppte WWF sin uppdaterade köttguide. Där har de tittat på kött och andra animaliska livsmedel, som ost och chark, utifrån olika typer av miljöpåverkan; klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Jag gillar att den är tydlig och pedagogisk men framförallt att den tar hänsyn till fler aspekter än koldioxidutsläpp. Guiden finns även som app och funkar som hjälp när man står där i mataffären och inte riktigt vet vad som egentligen är bäst att köpa. Ett tips när ni står inför er julhandling och planering av julbordet!

.

Jag vill även slå ett slag för den svenska kålen i olika former och färger. Ett både gott och vackert sätt att variera julbordet och låta köttet ta mindre plats. Kål är dessutom väldigt prisvärt den här årstiden vilket ger några slantar extra att till exempel lägga på mindre men bättre kött. Jag tänkte lämna er med några rätter som står med på min lista för årets jul. Allt får majoriteten ”gröna gubbar” i köttguiden. Förhoppningsvis hittar ni något nytt att testa!

.

* Krämig vitkålssallad med pepparrot och röda vinteräpplen

* Ugnsbakad brysselkål med smör.

* Grönkålspaj med cheddar

* Coleslaw på rödkål med saffran, vitlök och senap

* Krossad, ugnsrostad potatis med rosmarin och vitlök

* Vildsvinsskinka

* Köttbullar på viltfärs

* Lokala ostar

.

Med den här artikeln vill jag även tacka för mig och min tid här i PT. Det har varit fint att få dela en stund med er på lördagar även om det har varit lite pirrigt varje gång jag vet att något jag skrivit ska publiceras. Jag hoppas att ni fått inspiration, några nya tankar och tips under året.

God jul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om