Vi dyker ner i fruktdisken

Den första kvarten av året är blodapelsin, kiwi, äpple och citron (om det nu räknas som frukt) i säsong. Därför plockar vi ihop några härliga exemplar och går loss i köket.

Riv äpple och lägg över en skål med yoghurt eller kvarg. Servera med ringlad honung och rostade havregryn. Eller plussa havregrynsgröten med rivet äpple och flagad mandel.

Riv äpple och lägg över en skål med yoghurt eller kvarg. Servera med ringlad honung och rostade havregryn. Eller plussa havregrynsgröten med rivet äpple och flagad mandel.

Foto: Mari Gustafsson

Mat2017-02-11 06:00

.

Rödfärg.

Blodapelsin har en kort säsong och odlas på några få platser på jorden. Nu är tiden inne att handla hem. Filea och tärna ner i en sallad, pressa över juicen och strö över rostade hasselnötter. Eller servera skivad på fat, marinerad i sockerlag med glass eller grädde till.

.

Chokladklubbor.

Skiva kiwi (det är bra om den inte är för mogen) och tryck fast en grill- eller glasspinne. Smält choklad, blanda i lite olja och doppa frukten. Strössla över torkade bär, kokosflingor eller bipollen.

.

Okomplicerat äpple.

Riv äpple och lägg över en skål med yoghurt eller kvarg. Servera med ringlad honung och rostade havregryn. Eller plussa havregrynsgröten med rivet äpple och flagad mandel.

.

Ka-boom.

Gör en dryck att vakna till av. Koka upp en liter vatten och låt svalna lite. Pressa i saften av två citroner och blanda ner några centimeter riven ingefära. Låt stå i tio minuter och sila av. Fungerar att dricka både varm och kall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om