Niklas Ekstedt driver restauranger, skriver kokböcker och lagar mat i tv. Tillsammans med kollegan Leila Lindholm driver han också podden "Eat this!".
Niklas Ekstedt är också entreprenören som i sin senaste kokbok fördjupar sig i ved, eld och gjutjärnspannor – som en förlängning av hans vedrykande restaurang Ekstedt.
– Som nybliven kock förälskade jag mig i italiensk olivolja och fransk brässkyckling och när jag öppnade eget satsade jag på molekylär gastronomi. Det var långt från råvarorna och tillagningssätten som vi använde i min uppväxt i byn Järpen i Jämtland.
.
Analog matlagning
Först långt senare började Niklas Ekstedt söka sig tillbaka till sina rötter både när det gäller råvaror och tillagning.
– Före elspisen var eld, ved och järn den heliga treenigheten i svensk gastronomi. Jag började tänka på att kombinera de urtypiska nordiska råvarorna med det urtypiska nordiska tillagningssättet. Analog fine dining, helt enkelt.
.
Huggkubben
Med boken "Ekstedt över öppen eld" vill han visa hur den nordiska kokkonsten fungerar i skogen, i fikarummet och i hemmaköket.
– När jag tänker på min barndom hör jag ljudet av pappas yxa mot vedklabben på huggkubben och när jag var liten slutade alla aktiviteter med eld. Alla fjällvandringar, kanotturer och skoterfärder landade i att vi gjorde upp en brasa. Elden gav stämning, värme och framför allt möjlighet att laga mat. Jag vill föra vidare hur nordisk mat fungerar i vardagen. Det är nämligen där den hör hemma.