Pulled salmon – lax i tacovariant
.
För fyra personer.
Ugn: 150 grader.
.
600–700 g laxsida med skinn
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
3 msk vitvinsvinäger
½ msk torkad koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk chipotlepasta (finns på tex mex-avdelningen)
saft och rivet skal av en lime
salt och nymalen svartpeppar
.
Lägg laxen med skinnet neråt i en oljad ugnsfast form. Rör ihop de övriga ingredienserna till en kletig massa.
Torka av fisken med hushållspapper och bred sedan röran över fisken. Klappa in så att den täcker jämnt.
Baka i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Laxen behöver inte vara helt genomstekt, då blir den lätt torr och tråkig.
Servera istället för köttfärs eller pulled pork till tacos. Crème fraiche, guacamole, picklad rödlök och koriander är tjusiga tillbehör.
Vill du göra en egen variant av tacoskal är ett tips att köpa färdigskivade, tjocka ostskivor. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ostskivorna på ett bakplåtspapper med mellanrum. Låt dem gräddas tills de får färg, ta ut, låt svalna lite och häng över en liten burk (för båtar) eller över en kavel (för klassiska tacoskal). Ett annat alternativ är att låta dem stelna platta och äta istället för nachos. Låt svalna helt innan du lyfter upp dem, vilken form du än väljer.
.
Förrätt med smak av pepparrot och enrisrökt lax
.
Den här förrätten består av en salt cheesecake och serveras med kallrökt lax. Gravad lax eller räkor fungerar lika fint. Dessutom är rätten lätt att bygga om till en kall röra till stekt lax.
.
För sex personer.
.
Botten:
5 skivor kavring
40 g rumstempererat smör
.
Fyllning:
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
1 msk röd stenbitsrom
cirka ½ finhackad rödlök
rivet skal av en halv citron
2 gelatinblad
.
Mixa ihop kavring och smör till en smulig massa. Ta fram sex dessertskålar, klä med bakplåtspapper och tryck ner smulmixen till en botten i dem.
Gör fyllningen genom att lägga gelatinbladen i blöt cirka 10 minuter. Blanda ihop 1,5 dl crème fraiche, majonnäs, färskost, dill, stenbitsrom, citronskal och rödlök. Värm försiktigt resten av crème fraichen i en kastrull, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner. Blanda ihop med resten av fyllningen. Rör hela tiden ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt lite citronsaft, salt och peppar. Häll över botten och låt stå i kylen några timmar.
Servera med enrisrökt lax och lite extra stenbitsrom.
.
Stekt lax med pepparrotskräm
.
Receptet grundar sig på fyllningen i receptet ovan. Hoppa bara över att värma crème fraiche och skippa gelatinbladen så har du en god och fräsch kall kräm till din lax.
.
För fyra personer.
.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i receptet ovan (utom gelatin). Ställ kallt några timmar så kommer smakerna fram ännu bättre. Stek fyra portionsbitar lax i rikligt med smör. Ös med smöret under tiden och pressa över citronsaft.
Servera med den kalla krämen och ångkokt broccoli.