Stroken fick Maria att ändra livsriktning

För fem år sedan fick civilekonomen Maria Strömberg Bååth en stroke, något som ställde hela hennes liv på ända. ”Jag insåg att det liv jag skapat höll på att kväva mig”, berättar hon. Nu driver hon en av landets mest populära bloggar – Made by Mary. Dessutom har hon släppt en bok med drömgoda frukostar.

Foto: Fotograf saknas!

Mat2016-09-24 06:00

Maria Strömberg Bååth var nyutexaminerad civilekonom. Hon satsade på karriären och levde hektiskt storstadsliv.

–  När jag ser tillbaka på den tiden inser jag att det höll på att kväva mig. Jag var djupt olycklig och letade hela tiden efter lyckan som jag kände hade utlovats mig om jag bara tog examen och fortsatte att jobba mig uppför karriärstegen.

En stroke kom att förändra hennes liv på många sätt.

– Efter min stroke lovade jag mig själv att ta vara på min andra chans i livet, så jag startade bloggen, sa upp mig och började jobba som frilansande matstylist, receptkreatör och fotograf.

.

Maria Strömberg Bååth har också lämnat storstadslivet och köpt sitt drömhus bland ängar, åkrar och skogar på den uppländska landsbygden.

Hennes bok ”Made by Marys gröna frukostar” är den första gröna kokboken i en serie, som också innehåller en hel del veganska recept.

.

Med boken vill hon visa hur roligt det kan – och alltid borde – vara med frukost.

– Frukost behöver inte betyda trötta och ledsna smörgåsar eller samma gamla gröt varje

morgon. Det kan betyda färgsprakande ljuvligt goda kreationer som går att förbereda

kvällen innan, så att du hinner med att äta en god och inspirerande frukost varje dag!

.

I boken bjuder hon bland annat på frukosttrifle, chokladgranola, äppelsmör och mjuka

våffelwraps.

– Själv är jag en sjusovare av rang, som lätt snoozar förbi allt från frukost till hårborstning om jag inte har något gott som lockar i kylen. Jag tror inte på dieter, att utesluta något eller hetsa kring att nå en viss vikt. Vikthets och konstiga dieter är det som leder till en obalanserad livsstil och ett skevt förhållande till mat, skriver hon i förordet.

.

Däremot tror Maria Strömberg Bååth på god och grön mat, där vissa recept är nyttigare och andra mindre nyttiga.

– Grön mat är hållbar för dig och din kropp, snäll mot djuren och bra för vår miljö. Jag vet hur roligt och gott det är med vegetarisk mat.

.

Ett av bokens första recept handlar om matcha-te.

– Det anses vara världens finaste och är ett finmalet grönt te där hela bladen

från tebusken pulveriserats. Innan skörd skyddas bladen från solljus, vilket ökar

klorofyllnivåerna och därmed också näringsinnehållet. Matcha har en stark antioxidant

effekt som verkar både uppiggande och rogivande.

.

En annan näringsrik dryck är guldmjölken.

– Den gyllengula färgen kommer från huvudingrediensen gurkmeja, en krydda som

använts mycket i ayurvedisk matlagning eftersom den har så många hälsofrämjande

egenskaper. Det aktiva ämnet i gurkmejan, curcumin, är anledningen till kryddans positiva hälsoeffekter. Bland annat anses gurkmeja vara antiinflammatoriskt och lugnande för kroppen.

.

Efter livsomvandlingen är Maria Strömberg Bååth med sin hemsida Made by Mary en av Sveriges populäraste matbloggare. I dag sammanfattar hon sitt liv så här:

– Jag älskar kaffe, att gå barfota, doften av sommarregn, motljus, knarriga trägolv och gamla möbler med själ. Jag är en hopplös romantiker och en dagdrömmare av rang. Jag skriver om livet i Lilla Sundby, ljuvligt god och grön mat, söta bakverk, slow living, kärlek till naturen och om vad som händer när man drabbas av en stroke och äntligen får modet att följa sitt hjärta!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om