Helgdagar med koriander

Låt oss prata om koriander. Visst är det så att man antingen älskar eller hatar smaken? Här på Helg kan vi inte få nog och låter kulturväxten leda oss genom veckoslutet.

Sötspicy carnitas.

Sötspicy carnitas.

Foto: Mari Gustafsson

Mat2017-04-29 06:00

Asiatiska kycklingbollar

Vi börjar med asiatiska kycklingbollar med finstrimlad purjo, chili och färsk ingefära i smeten. Steker i olja och låter dem koka fem minuter i kokosmjölk med soja, honung, currypasta och fisksås. Serverar med riven och uppvärmd, smaksatt blomkål och picklad rättika och gurka för krispets skull. Både kycklingbollarna och de picklade grönsakerna för påhälsning av koriander. Sök på Tasteline för kycklingbolls-recept.

.

Sötspicy carnitas

Så fortsätter helgen med carnitas, en trådig, seg och sötspicy massa av fläskkött. Sök på Jonas Cramby och carnitas så hittar du receptet som bland annat innehåller Coca-cola. Vi äter med picklad rödlök och sallad hopblandad med en hemgjord salsa på färsk mango. Såklart finns massa härlig grovhackad koriander nedvänd i salladen.

.

Char siu bahn mi

Koriandern som är kvar får leda oss genom även söndagsmåltiden. Vi gör baguetter med majonäs, rödlök, romansallad, salladslök och härligt grillat kött som kallas char siu bahn mi. Char siu ska tydligen betyda grillat fläsk på kinesiska. Sant är att kryddblandningen five spices gör magi för smaklökarna tillsammans med ostronsås och bönpasta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om