Den svenska motsvarigheten till Texas ligger i nordvästra Skåne.
På en åker i Bräcke utanför Höganäs ligger nämligen den säsongsöppna restaurangen Holy smoke bbq.
Men Holy smoke är inte enbart en restaurang. Det är en samlingsplats för barbecueälskare där besökare från hela Europa njuter av beef ribs och saftiga korvar tillsammans vid stora långbord.
– Ursprungligen handlar barbecue om umgänge och vi har en makalös bredd på våra besökare. Till oss kommer lika många mc:s som barnvagnar och rullatorer, säger Johan Fritzell, som är en av grundarna.
Under en helg kan det snurra ett par tusen personer runt Holy smoke.
– Folk äter, dricker öl, snackar, umgås och kidsen grillar marshmallows över den öppna elden i mitten av gårdsplanen. Det är som en återkommande musikfestival varje helg, fast utan liveband, säger Johan Fritzell.
.
Texasresor
Inspirationen till maten kommer främst från ett gäng resor till USA allmänhet och Texas i synnerhet.
– Jag kommer fortfarande ihåg ögonblicket när jag tog min första tugga brisket – jag åt bbq-brisket – tjoho! Därpå följde ett par veckors ätande på allehanda shacks i centrala Texas, säger Johan Fritzell.
Hemma i Sverige köpte han två stora smokers och när den egna trädgården inte längre var ett alternativ fick han ställa upp sina grejor på gården hos en kompis föräldrar.
I april 2014 lastade han också av två containrar på platsen, som blev grundpelare i bygget av Holy smoke.
– Jag hade inte en tanke på att öppna restaurang utan såg det som ett roligt hobbyprojekt, jag tänkte producera för att sälja och kanske köra lite catering, säger Johan Fritzell.
.
Rök på en åker
Strax efter att han dragit igång sina smokers där på åkern insåg han att man får mycket tid över när man passar kött som tillagas under tio, tolv timmar.
Folk började komma förbi och undrade vad som hände. Till slut var de så nyfikna att de ville köpa kött.
En lördag i juli 2014 startade Johan Fritzell ett Facebook-konto och la ut en bild på att det nu gick att äta genuin Texas barbecue i Bräcke.
– Vi hade över hundra gäster den första helgen och maten tog slut nästan innan jag fått den ur rökarna. Det var helt galet, och sedan har det bara fortsatt.
Efter den första sommaren byggde han och kompanjonen Johan Åkerberg ut Holy smoke med ytterligare ett gäng containers, som nu utgör kök, butik, bar, kassa och lager.
– När vi öppnade våren därpå kom runt 1 600 personer den helgen. Då fattade vi att vi hittat något bra. Det är otroligt egentligen, med tanke på att vi ligger in the middle of nowhere. Dessutom är det schysst att få så mycket cred för att ta en gammal matkultur till Sverige och göra sin egen tolkning av den, säger Johan Fritzell.
.
Från elva länder
Restaurangen håller öppet från tidig vår till andra helgen i oktober.
Med tiden har också andra delar kommit att ingå i Holy smokes verksamhet, bland annat är de distributörer av smokers.
– Det händer att folk kommer hit och praktiserar för att sedan köpa en smoker och dra igång ett eget ställe. Det känns kul att kulturen sprider sig i Sverige, säger Johan Fritzell.
En annan del i konceptet är att hålla matlagningskurser.
– Vi har alltid var öppna med hur vi gör och delar gärna med oss av recept, det är en självklar del i kulturen. Vi tar hit världens främsta bbq-kockar och har matlagningskurser på steroider, då vi startar tidigt på morgonen och håller på i tolv, fjorton timmar. Till en av sommarens kurser är det folk från elva länder anmälda.
.
"Det går att röka i klotgrill"
Johan Fritzell och Johan Åkerberg ser sin nysläppta kokbok ”Holy smoke bbq” som en förlängning av det de gör till vardags, och som ett sätt att nå ut till fler.
Boken handlar om vilken typ av smoker som fungerar bäst för ens behov, hur man ska tänka när man väljer träslag och hur man förbereder styckdetaljer och rubs, hur man tillagar köttet och fixar alla sidorätter och såser.
– Vill man laga barbecue hemma så går ugnen bort. Det går att röka i en vanlig klotgrill men det blir ett väldigt passande hela tiden. Är man intresserad tycker jag att man kan unna sig en bullet smoker. De flesta stora märken har en sådan i sitt sortiment och de ligger på mellan 3 000 och 5 000 kronor. Med en sådan blir det en helt annan grej och det är mycket lättare att kontrollera värmen, säger Johan Fritzell.
.
Fler tips?
– Krångla inte till det, många blir besvikna när de förstår att våra rubs mest består av salt och peppar. Man vill gärna att det ska finnas en hemlig ingrediens, men kött ska smaka kött. Allra viktigast är att ha tid på sig, barbecue kan ta mellan tre och femton timmar. I början får man räkna med många sena middagar – men det är det värt.