Banana split, bästa gröten och krämigaste mackan

Nu har en del av menyn på kaféet Pom och Flora flyttat in i boken "Frukost hela dagen". Här bjuder skaparna Anna och Rasmus Axelsson på tre favoritrecept.

Foto: Lennart Weibull

Mat2018-03-24 06:00

.

Banana split

Den klassiska desserten men som frukostmat. En frukt man alltid kan lita på är bananen – mättande, rik på kalcium och kolhydrater. I Sverige äter vi i genomsnitt 100 bananer per person om året.

.

2 portioner

.

3 ½ dl grekisk yoghurt, 10 %

1 dl kokoschips

2 bananer

2 dl chokladgranola, se nedan

2 tsk lönnsirap

.

Vispa yoghurt och kokoschips i en bunke. Skala bananerna och dela dem på längden och lägg dem i en djup tallrik. Lägg kokosyoghurten mellan bananhalvorna. Strö chokladgranola över och droppa lönnsirapen på bananen.

.

Chokladgranola

1 liter havregryn

2 dl hela skalade mandlar

2 dl pumpakärnor

2 dl solrosfrön

1 tsk havssalt

1 ½ dl kokosfett

1 ½ dl honung

3 msk kakao

2 dl kokoschips

2 dl tärnad, torkad frukt

½ dl kakaonibs

.

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda havregryn, mandlar, pumpakärnor, solrosfrön och salt i en bunke. Smält kokosfett, honung och kakao i en kastrull. Häll det över grynen och blanda. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta cirka 30 minuter, rör om efter halva tiden. Låt svalna. Blanda med kokos, aprikoser och kakaonibs. Förvara i en burk med tättslutande lock.

.

”Apple pie” polentagröt

Annas farmor lagade alltid polentagröt till henne som barn. Hon åt den med körsbärssylt som hon tagit med sig från Serbien.

.

2 portioner

.

1 dl blötlagda vita quinoagryn

(blötlägg med 2 dl vatten över natten)

3 dl havredryck, 3 %

1 krm malen ingefära

1 krm havssalt

3 dl vatten

½ dl polentagryn

2 röda svenska äpplen,

urkärnade i mindre bitar

½ krm malen kanel

2 dl havredryck, 3 %

4 msk rostade hasselnötter

2 msk kastanjehonung

.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Lägg äppelbitarna på en plåt och pudra över lite kanel. Baka mitt i ugnen cirka 12 minuter, tills de är mjuka.

Skölj quinoan och häll bort vattnet. Koka upp med 3 dl havredryck, ingefära och havssalt i en kastrull.

Vispa i 3 dl vatten och polenta. Polentan har för vana att sätta sig i kastrullen så rör i gröten då och då. Hemligheten är att bara röra åt ett håll och låta småkoka cirka 15 minuter.

Ställ gröten åt sidan ett par minuter före servering.

Värm upp 2 dl havredryck och häll över gröten, toppa med de rostade äpplena, hasselnötter och kastanjehonung.

.

Rostat bröd med krämig äggröra, cheddar, avokado & picklad chili

.

2 portioner

.

2 skivor ljust formbröd, ca 2 cm tjocka

1 avokado, finskivad

1 sats äggröra, se nedan

picklad chili, se nedan

smörgåskrasse eller shisokrasse

olivolja

svartpeppar

.

Använd ljust formbröd eller någon annan favorit. Rosta brödet i en torr het stekpanna. Lägg avokadon på brödet, sen äggröran, och toppa med den picklade chilin. Avsluta med krasse och peppar, och ringla över lite olivolja.

.

Äggröra med cheddar

.

4 ägg

1 ½ vispgrädde

1 msk smör

½ dl riven lagrad cheddar

.

Mixa ihop ägg och grädde i en bunke med en stavmixer. Salta och peppra.

Smält smöret i en teflonpanna på medelvärme. Häll äggröran i pannan, sänk värmen något och rör försiktigt med en träslev. Låt äggröran stelna lite, rör sen igen. Äggröran ska inte få någon färg i botten. När den känns krämig, tillsätt osten och rör om. Servera genast.

.

Picklad chili

.

2 chili, finskivade

3 msk rödvinsvinäger

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

.

Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull tills sockret lösts upp, ställ åt sidan. Lägg chilin i lagen och låt lagen svalna lite före servering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om