Lokal förbrukning kan lösa elproblem

Elnätet i Sverige har en kapacitetsbrist. En lösning på problemet skulle kunna vara elintensiva industrier i närhet till Markbygden.

Vindkraftverken har i dag en beräknad effekt på fem megawatt. Regeringens vindkraftsamordnare vill att elen ska förbrukas i närområdet.

Vindkraftverken har i dag en beräknad effekt på fem megawatt. Regeringens vindkraftsamordnare vill att elen ska förbrukas i närområdet.

Foto: Emil Larsson

Markbygden2019-09-25 20:00

Regeringens vindkraftsamordnare inrättades 2006 och har haft ett brett uppdrag att främja utbyggnaden av vindkraft i Sverige.
I veckan träffades landets fyra samordnare i Piteå och på onsdagen besökte de Markbygden som på några år ska stå för sex procent av landets elproduktion.
– Det som är uppenbart är vilken stor näringslivsnytta ett sådant här projekt ger med allt runtomkring. Det är någonting som vi kan lära oss av, säger Karin Österberg, vindkraftsamordnare region mitt.

Hela vindkraftsprojektet i Markbygden, som är tänkt att stå klart 2021, har tillstånd för en totalkapacitet på 4 000 megawatt.
När tillståndet godkändes hade varje verk en beräknad effekt på en megawatt. 
Verken som nu installeras har en effekt på fem megawatt, och det betyder att möjligheten finns att få ut mer energi.
– Men vill man ha ut mer grön el i systemet måste man utöka kapaciteten i det överliggande nätet, säger Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind.
Det svenska elnätet har i dag en kapacitetsbrist eftersom samhället har ett snabbt ökande behov av el.
I juni fick till exempel brödföretaget Pågen skjuta upp planerna på en expansion eftersom elbolaget Eon inte kunde garantera tillräckligt med el.
Mikael Kyrk tror att elintensiva industrier i närområdet skulle kunna vara en del av lösningen på elproblemet
– Då behöver man inte bygga ut nätet och istället kan man förbruka elen i närområdet. Då skulle det finnas möjligheter att sätta upp nya datahallar, förse batterifabriken Northvolt och SSAB:s hybritprojekt (fossilfritt stål) med el, säger han.

Stefan Lundmark, vindkraftsamordnare region nord, tror också på att förbruka elen i närområdet i så kallade elintensiva industrier.
– Det finns många poänger med att bygga ut elintensiva industrier här uppe där vi har mycket el. Det skulle vara stora kostnadsbesparingar att inte behöva göra omfattande utbyggnader av stamnätet om vi kan ha konsumtion där vi har produktion. Att bygga ut stamnätet är dessutom jätte, jättedyrt och tar i princip lika lång tid som att göra en helt ny ledning. Det för att man i princip behöver gå igenom samma tillståndsprocess, säger han.
Cecilia Dahlström Ek, vindkraftsamordnare i region sydväst, fyller i:
– Vi behöver lokal elproduktion, och det viktigaste just nu är faktiskt nätet då vi ser att det är en trång sektor i södra Sverige. Där tror jag att vindkraften kan hjälpa till, säger hon.

Vindkraftsamordnaren Karin Öaterberg imponerades över vindkraftprojektet i Markbygden.
Vindkraftsamordnaren Karin Öaterberg imponerades över vindkraftprojektet i Markbygden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!