– Det är inte bra. Generellt bör man undvika att gå till hotellets läkare. Går man istället via sitt försäkringsbolag eller SOS International så vet man att man får en kvalitetssäkrad vård som godkänns av försäkringsbolagen, säger Jenny Rudslätt, reseförsäkringsexpert på försäkringsbolaget If.

Under sommaren anmäls flest skadeärenden från svenskarnas semesterfavorit Spanien, men också Turkiet och Grekland ligger högt upp bland skadeländerna, enligt SOS International. Även om standarden på sjukhusen är bra i många av länderna finns det andra risker med att söka vård utomlands på egen hand. Det händer att sjukhus utnyttjar det faktum att en patient är turist – med ett försäkringsbolag som betalar – och därför ordinerar fler undersökningar och mer behandling än vad som krävs.

Gör så här om du blir sjuk:

Ring ditt försäkringsbolat eller SOS International. Personalen hos SOS kommer att hjälpa dig med alla kontakter med läkare och annan sjukvårdspersonal.

Spara intyg, kvitton och annan dokumentation.

De flesta hemförsäkringar innehåller ett reseskydd som ofta varar i upp till 45 dagar. Vissa länder kräver ett särskilt intyg som visar att du har en reseförsäkring.