När man är i en situation där det inte har kommit fram något avgörande som skulle tala för något annat, så har vi i varje fall den här gången valt att förlänga fristen frivilligt, säger Madsens advokat Betina Hald Engmark till Ekstra Bladet.

Madsen misstänks ha mördat och styckat den svenska journalisten Kim Wall i samband med en intervju på en ubåt. Till en början påstod Madsen att han släppt av Wall på land efter en reportageresa med ubåten den 10 augusti. Senare uppgav han att Wall dog på grund av att hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet, men har även ändrat sin berättelse efter det.

Vid ett polisförhör i oktober erkände Madsen styckning av kroppen och att kvarlevorna kastats i Kögebukten, men nekade till mord och den senaste misstanken om sexbrott under särskilt försvårande omständigheter. Att en misstänkt person, som nekar till anklagelser, frivilligt går med på förlängd häktningstid är inte ovanligt.

Polisutredningen är på väg att bli färdig före årsskiftet räknar specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen att åtalet är klart.

Jag förväntar mig att ta ställning till åtalsfrågan under loppet av december, säger han till Ekstra Bladet.

Rättegången är redan planerad att börja den 8 mars nästa år och pågå i åtta dagar – med avslutning i slutet av april.