UF-företag använder återbruk för sin produkt

De använder sig av återbruk för att skapa en produkt som håller grönsaker fina längre. Jennifer Tjärnqvist och Nils-Johan Lundberg från NTI-gymnasiet i Luleå driver UF-företaget Kitchen Technician som nyligen vann UF:s hållbarhetspris.

Kitchen Technician, med ägarna Nils-Johan Lundberg och Jennifer Tjärnqvist från NTI-gymnasiet i Luleå, vann Hållbarhetspriset i Norrbotten.

Kitchen Technician, med ägarna Nils-Johan Lundberg och Jennifer Tjärnqvist från NTI-gymnasiet i Luleå, vann Hållbarhetspriset i Norrbotten.

Foto: Privat

Luleå2023-01-03 16:00

– Vi har skapat ett hållbart köksredskap, en cabbage keeper, som ska hålla salladshuvuden fräscha under en längre tid så folk hinner äta upp dem. När man trycker in gaffeln i roten så går processen långsammare, säger Jennifer Tjärnqvist.

Produkten är gjord av gafflar från second-handbutiken.

– Jag såg en person på Youtube som gjorde recensioner på japanska produkter. De testade en cabbage keeper och jag ville köpa den, men den fraktades inte till Sverige. När vi skulle börja med vårt UF-företag så kom jag på idén att göra en egen och försöka sälja den, säger hon och berättar att produktutvecklingen har varit en utmaning.

– Det var svårt att komma på vad materialet skulle vara gjort av, men vi träffade en hållbarhetscoach på ett UF-event som kom på att vi kunde använda gamla gafflar. Det var perfekt för oss. Det blev en mer hållbar produkt och det är roligt att ge nytt liv till gamla gafflar.

Nästa utmaning handlade om hur gafflarna skulle böjas.

– Först sätter jag gaffeln i en manuell hydraulpress. Sedan använder jag mig av en hemmabyggd pressform för att ge gaffeln rätt form. Sist så böjer jag skaftet till ett mer passande handtag, säger Nils-Johan Lundberg.

Under hösten har elever som driver UF-företag tävlat om UF:s hållbarhetspris i Norrbotten. Efter övervägningar för juryn gick förstapriset till Kitchen Technician.

– Vi blev väldigt glada. Vi tyckte att de andra UF-företagen var bra, medan vi egentligen bara hade en böjd gaffel, så det kändes roligt att vinna, säger Jennifer Tjärnqvist.

Hur ser planerna ut inför framtiden?

– Vårt nästa mål är att försöka hitta en butik att sälja produkten i. Vi har fått några nej och några kanske i framtiden, säger Jennifer Tjärnqvist.

– Under februari kommer vi vara på UF Mässan, säger Nils-Johan Lundberg.

UF-företaget Kitchen Technicians produkt syftar till att hålla grönsaker fräscha längre.
UF-företaget Kitchen Technicians produkt syftar till att hålla grönsaker fräscha längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!