Tuffa beslut väntar Stenberg

Underskott på 900 miljoner kronor fram till 2017 med krav på förändringar i närsjukvården, klara bristen på läkare och sjuksköterskor och fixa regionfrågan. För nyvalda landstingsrådet Maria Stenberg (S) väntar tuffa beslut men hon backar inte för utmaningarna.

”Närsjukvården bär inte sina kostnader, det måste vi se över”, säger Maria Stenberg.

”Närsjukvården bär inte sina kostnader, det måste vi se över”, säger Maria Stenberg.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2014-12-30 21:10

Det är ingen duvunge som tar över efter Kent Ögren som petats från posten som landstingsråd. Maria Stenberg flyttade från Södertälje till Arjeplog när hon var 18 år, hon arbetade som undersköterska och blev fackligt aktiv. Hon beskriver sig själv som en "arbetarunge".

– Mamma jobbade på Konsum, min biologiska pappa var snickare och min styvpappa metallarbetare, säger Maria Stenberg som gick med i partiet 1992. 1994 kom hon in i kommunfullmäktige i Arjeplog och därifrån klev hon i riksdagen 2002 där hon varit ledamot i bostadsutskottet och arbetsmarknadsutskottet.

2014 beslöt hon sig för att flytta till Arjeplog.

Längtade hem

– Jag blev tillfrågad om att kandidera som landstingråd efter Britt Westerlund och jag längtade hem.

Vägen fram till posten som landstingsråd kom att kantas av stor turbulens med opportuna socialdemokrater, val av Backgård (NS) som fick en majoritet emot sig i landstingsstyrelsen och så omvalet i måndags. Maria Stenberg känner sig beredd.

– Jag var landstingspolitiker i Norrbotten mellan 2000 och 2002. Det gav kunskap, och via min plats i distriktsstyrelsen har jag haft insyn i landstingsfrågorna. Men jag har en del inläsning att göra, säger Maria Stenberg.

Hon tror att "komma utifrån", inte vara hemmablind, kan vara en fördel.

Nya perspektiv

– Jag kanske har andra och nya perspektiv, säger Stenberg, som pekar på att hon kommer att arbeta med en erfaren partigrupp och duktiga tjänstemän.

– Just nu är jag i ett vacuum men jag vet vad jag vill. I valrörelsen har jag tagit upp viktiga frågor som måste lösas, säger Maria Stenberg.

Hon tycker att det är skönt att få börja ägna sig åt sakpolitik och det väntar tuffa utmaningar. 2017 beräknas landstinget ha ett ackumulerat underskott på 900 miljoner kronor.

– Turbulensen har gjort att det inte varit fokus på ekonomin, men nu krävs åtgärder. Hälsocentralerna har inte full kostnadstäckning och det måste ses över, säger Maria Stenberg, som inte aviserar någon ändring kring idén att lägga ned enheten i Norrfjärden.

– Det krävs 5500 listade patienter för att en hälsocentral ska bära sina kostnader och det har inte Norrfjärden.

Vill se över avtal

Maria Stenberg vill också se över avtal.

– Vi måste veta vad vi betalar, säger Stenberg, som också pekar på att den kommande patientlagen med fritt vårdval kommer att påverka landstingets ekonomi.

Hon vill också se över de ökande utgifterna för regionsjukvården och det behövs insatser för att få fler läkare och specialsjuksköterskor.

– Utbildningslön för sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig är viktigt, liksom att vi kan knyta till oss de AT-läkare som utbildas vid Sunderbyn, säger Maria Stenberg, som pekar på att förra året anställde landstinget 34 läkare.

Läget är dystrare kring stafettdoktorerna.

– Det kan vi inte ensamma ändra på. Vi rår inte på de marknadskrafterna, säger Maria Stenberg, som säger att här är landstinget i en rävsax.

Hon flaggar också för frågan att Norrbotten ska bli en egen region.

– Den förra regeringen avslog vår ansökan men vi kommer att ansöka igen, vi behöver ett nytt beslut på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om