Svininfluensan har nått Norrbotten

Norrbotten har fått sina första fall av svininfluensa. De smittade är två unga Lulebor som är nyss hemkomna från utlandssemester. Hittills har minst 130 svenskar insjuknat.

LULEÅ2009-07-14 06:00
H1N1-viruset, eller svininfluensan som den är mest känd som, har nått Norrbotten. WHO  - World Health Organization - har gett viruset pandemivarningsnivå 6, vilket är den högsta nivån och innebär fullskalig pandemi. De två smittade tros ha varit på utlandsresa i USA. Enligt Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare, så är de utom fara.
- Precis som övriga fall i Sverige så uppför sig viruset som en vanligt influensa - det vill säga frossa, snabbt stigande feber, muskelvärk och hosta. De smittade ligger hemma och håller på att friskna till.
Obekräftad skadlighet
Svininfluensans beryktade skadlighet är, i Sverige, ännu obekräftad. Anders Österlund, ordinarie smittskyddsläkare i Norrbotten, säger att det är två punkter man bör tänka på i fallet med H1N1.
- Viruset har inte visat någon tendens att vara skadligt, men vi vet ändå inte hur skadlig det kan vara. Sen ska man också tänka på att detta är ett virus som ingen tidigare stött på och därför är ingen immun mot det.
Hur ska man tolka det?
- Vi har ju erfarenhet av influensa tidigare. Och den största influensasäsongen infaller alltid på höstkanten. I och med att ingen är immun mot H1N1 så innebär detta att många kommer att insjukna till hösten vilket kan bli besvärligt för vårdcentraler och andra vårdinrättningar.
För att möta den begynnande epidemin så har vaccin tagits fram. Det är dock inte färdigställt men Anders Österlund försäkrar att det kommer finnas till alla. Om det blir en kostnadsfråga kan han dock inte svara på.
- Staten kommer att köpa in tillräckligt för hela Sveriges befolkning och vi börjar vaccinera i slutet av augusti och början på september. Om det kommer att kosta, det vet jag inte. Det förs diskussioner mellan regering, riksdag och landsting.
FAKTA Så skyddar du dig och andra mot influensan
För att undvika att smittas bör du undvika nära kontakt med personer som du vet är sjuka. Du bör även tvätta händerna ofta och noggrant. Använd gärna handsprit som komplement till handtvätt. Du bör undvika att röra vid ögon, näsa och min, ta folk i hand under influensatider samt om möjligt, avstå från besök på sjukhus, särskilda boenden i kommunen eller motsvarande där influensa pågår
För att undvika att smitta andra om du är sjuk så bör du hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du spolar ner på toaletten eller slänger i en soppåse, tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser och använda handsprit som komplement till handtvätt. Du bör stanna hemma från arbetet eller skolan och undvik att göra andra ärenden så länge du smittar, det vill säga minst 5 dagar för vuxna och 7 dagar för barn efter att influensasymtomen började
KÄLLA: Norrbottens Läns Landsting
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om