Videon är inte längre tillgänglig
Civilminister Ardalan Shekarabi besökte länsstyrelsen i Luleå på fredagen. Under rubriken "En moderniserad offentlig sektor" talade han om de utmaningar det innebär att organisera och indela Sverige i betydligt större tårtbitar än som är fallet nu.
Fast Shekarabi gör klart att en förändrad regional indelning inte handlar om att förändra länsstyrelsens roll. Han menar att länsstyrelsen har helhetsperspektivet och den regionala kunskapen för att klara morgondagens utmaningar. Det tvärsektoriella tänket ska vara ledstjärna.
Som regionerna
Hur många länsstyrelser ska det då finnas i det framtida Sverige. Civilministern har inget svar, mer än att de kommer att organiseras utifrån hur landstingen ombildas till regioner. Den processen är för övrigt i full gång och det går mot större regioner, om än Norrbottens landstings ansökan enbart handlar om att bilda Region Norrbotten.
– Det är en process som är i gång och redan 2019 bildas en eller flera regioner. Det handlar främst om att landstingen är för små för att klara hälso- och sjukvårdens utmaningar. Vi ska ha en likvärdig sjukvård i landet, idag är skillnaderna för stora, säger Ardalan Shekarabi.
Han betonar vikten av att inte regeringen pekar med hela handen utan att förändringsarbetet måste ske på regional nivå eftersom förutsättningarna är så olika i landet.
Rollen intakt
Region Norrbotten först och sedan en större region med andra län är en högst trolig utveckling. Och på samma sätt kommer länsstyrelserna att organiseras.
– Det är ingen hemlighet att många länsstyrelser är små och har svårt att få ekonomin att gå ihop. Då krävs det strukturella förändringar. Processen är igång, men det behöver inte innebära att länsstyrelsens närvaro blir mindre i landets olika delar, säger Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg.
Länsstyrelsens roll ska dock i det stora hela vara intakt. Det regionala utvecklingsansvaret övergår förvisso till landstingen när de bildar region. Det pågår också en utrening om länsstyrelsernas roll när det gäller bygglovsprocesser.
– Min åsikt är att länsstyrelserna är effektiva ochn har en viktig roll där, säger Ardalan Shekarabi.
Organisera Sverige
Samtidigt pågår en process om hur myndigheterna ska organiseras i landet. Här finns kritik mot bland annat Skatteverkets centralisering.
– Vi vill se en bättre dialog mellan myndigheterna när det gäller lokaliseringsfrågor. Här måste staten ta fram principer för ett helhetstänk.
Vid sidan av allt detta brottas många kommuner med bristande resurser och för en del små kommuner är läget pressat.
– Den stora utmaningen är att möta urbaniseringen i Sverige. För små utflyttningskommuner är det tufft, men det är inte alltid sammanslagningar som är lösningen. Det kan lika gärna handla om samverkan eller andra lösningar. Det är dags att utreda kommunernas förutsättningar och det finns många viktiga frågor som måste lösas, säger Ardalan Shekarabi.