Landstinget, som är länets största arbetsgivare, måste tillsammans med kommunerna se till att säkra samhällsservicen, men bristen på sjukvårds- och omsorgspersonal kan bli förödande i främst små inlandskommuner.
Befolkningen åldras samtidigt som det är svårt att ersätta de stora pensionsavgångarna.
– Det är jättetufft och det är svårt att hitta personal i glesbygd. Sannolikt måste färre vårda fler i framtiden, säger Ulrika Sundqvist, personaldirektör på landstinget.
Rejäl utmaning
Drygt 2 200 landstingsanställda (var av 30 procent är sjuksköterskor) beräknas gå i pension fram till 2024. Några kommer kanske att jobba vidare efter 65 år. Redan nu jobbar 100–200 pensionärer åt landstinget. Det löser en liten del, men kompetensförsörjningen är en rejäl utmaning.
Ett sätt är att vara en attraktiv arbetsgivare och visa att offentlig sektor är en framtidsbransch.
– Vi kan erbjuda många spännande och utvecklande yrken. I dag finns fler karriärmöjligheter inom vård- och omsorgsyrkena än tidigare. Generationsväxlingen innebär också att det finns goda möjligheter att få jobb för de som har kompetens inom vår sektor, säger Ulrika Sundqvist.
Bli attraktiva
Det äger nog sin riktighet, men samtidigt är det inte ovanligt med arbetsmiljöproblem, stress och hård press inom olika delar av den offentliga sektorn.
– Vi är medvetna om att det finns problem och jobbar för att förbättra arbetsmiljön. Jag vill också påpeka att Norrbotten har de högsta lägstalönerna för sjuksköterskor. Det måste vi ha för att vara attraktiva, säger Ulrika Sundqvist.
Det är också av stor vikt att förbättra integrationen och validera den kunskap som en del utlandsfödda besitter. En tanke är att erbjuda ett "snabbspår" för alla legitimationsyrken.
Det handlar också om att ha ett bra samarbete med universitetet, vårdcollege och andra utbildningar för att få tag i den personal som krävs.