Stora utmaningar för AF

Länets arbetsmarknad står inför stora utmaningar. Redan nu är det brist på rätt kompetens inom flera yrkeskategorier och det kommer sannolikt att bli värre med tanke på de stora pensionsavgångar som är att vänta.

”Om svårigheterna att rekrytera rätt kompetens fortsätter att öka så blir det på sikt ett hot mot tillväxten och välfärden” säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå.

”Om svårigheterna att rekrytera rätt kompetens fortsätter att öka så blir det på sikt ett hot mot tillväxten och välfärden” säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå.

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2015-12-09 10:34

Samtidigt märks en liten konjunkturuppgång efter två års försvagning i Norrbotten. Arbetsförmedlingen prognoser pekar mot ökad sysselsättning med cirka 800 personer, men oförändrad arbetslöshet under 2016.

Positivt, men långt ifrån tillräckligt när de stora utmaningarna ska tacklas.

Fler bristyrken

Cirka 2 800 personer uppnår pensionsåldern varje år fram till 2025 i länet. Det handlar alltså om 28 000 som ska ersättas de närmaste tio åren.

– Vi bedömer att vi framöver kommer att ha drygt 90 olika bristyrken. Det är en fördubbling på två år, säger Timo Mulk–Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen i Luleå.

Intrycket förstärks av att allt fler fortsätter jobba efter 65 år.

– Om svårigheterna att rekrytera rätt kompetens fortsätter att öka så blir det på sikt ett hot mot tillväxten och välfärden, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå.

Utsatta grupper

Som nämnt beräknas arbetslösheten vara oförändrad under 2016. Det innebär att cirka 9 350 personer (7,5 procent) bedöms vara öppet arbetslösa eller delta i program med aktivitetsstöd under kvartal fyra 2015.

Det stora bekymret är att merparten av dessa är utsatta grupper som riskerar att bli långvarigt arbetslösa. De kan indelas i fyra grupper.

Arbetslösa som saknar gymnasiekompetens, funktionsnedsatta, äldre arbetslösa (55–64 år) och utrikesfödda.

Exempelvis har den relativa arbetslösheten i gruppen utrikesfödda i snitt legat på 20,6 procent det senaste halvåret.

I gruppen som saknar gymnasiekompetens är motsvarande siffra 20,2 procent.

Måste bli bättre

Så vad gör arbetsförmedlingen för att klara den utmaning det innebär?

– Vi måste ändra vårt arbetssätt. En utmaning är de flyktingar som kommer hit. Vi måste bli bättre på att ta tillvara deras kompetens, stärka språkinsatserna, snabbare validera kunskap och ge möjlighet till vidareutbildning, säger Daniel Nilsson.

En annan viktig uppgift är att skola om människor till yrken där det finns brister.

Samtidigt är länets problem en åldrande befolkning som förstärks av låg eller obefintlig inflyttning.

Daniel Nilsson poängterar att det är frågor som inte arbetsförmedlingen på egen hand kan lösa. Det krävs ett större bostads-, näringslivs-, utbildnings- och integrationspolitiskt grepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om