Stora löneskillnader inom skogsnäringen

2310 kronor. Så stor kan löneskillnaden vara mellan en man och en kvinna inom förpackningsindustrin. Siffran som anger att skogsindustrin betalar män och kvinnor helt olika, finns i en ny rapport där skogs -och träfacket GS inte anger någon förklaring till att det ser ut som det gör.

"Det är bra att GS tar itu med frågan om skillnaden i lönesättningarna,säger lokalombudsman Susanne Hedman, till förbundsordförandden Per-Olof Sjöö.

"Det är bra att GS tar itu med frågan om skillnaden i lönesättningarna,säger lokalombudsman Susanne Hedman, till förbundsordförandden Per-Olof Sjöö.

Foto: Tommy Norin

LULEÅ2014-03-12 22:21

– Vi vet inte riktigt vad det beror på. De avtal vi tecknat med olika arbetsgivare anger att det ska vara lika lön inom avtalsområdena, men sedan ser tillämpningarna av avtalen olika ut, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för facket GS som organiserar anställda inom skog, trä och grafiska branschen.

Onsdag kom han till Luleå för besök hos landshövding Sven-Erik Österberg och vid en presskonferens lade Sjöö fram en färsk rapport som visar att det är betydande ojämlika löner inom skogs och träindustrin.

Inom förpackningsindustrin kan det skilja 2310 kronor mellan en man och kvinna med samma befattning. Andra exempel är att en manlig inredningssnickare kan tjäna 1050 kronor mer i månaden jämfört med en kvinna, och en manlig maskinoperatör inom trävarubranschen har i snitt 950 kronor mer i månaden än en kvinna som gör samma jobb. Mätningen baseras på lönelägena 2012 och den statistik som publicerats förra året.

Manlig bransch

Per-Olof Sjöö pekar på att de största löneskillnaderna finns inom skogsavtalet där skillnaderna kan uppgå till tio procent, och Susanne Hedman, lokalombudsman känner igen bilden.

– Därför är det bra att GS tar upp detta och försöker få till stånd en förändring, säger hon.

– En sågverksoperatör vid SCA-Munksund kan ha fem procent mer i betalt jämfört med en kvinnlig kollega. En förklaring till att det ser ut som det gör är att skogs-och träbranschen är manligt dominerad. Av våra 51 000 medlemmar är enbart 18 procent kvinnor, säger Per-Olof Sjöö.

Han anger att facket kliar sig lite i huvudet över sakernas tillstånd, men verktygen för att komma tillrätta med problemen är trubbiga.

– Vi skulle kunna göra lönekartläggningar lite oftare, men man ska inte vara för optimistisk i det här arbetet. Det vi kan göra är att borra vidare och de råd vi vill skicka kring hur man löser frågan ska inte riktas till kvinnorna. De ska riktas till männen som har de högre lönerna, säger Per-Olof Sjöö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om