Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat Folkuniversitetet Norrbotten att bedriva tolkutbildningar i Luleå. Det handlar om kortare fortbildningar för verksamma inom sjukvårdstolkning och tolkning för ensamkommande flyktingbarn samt en preparandkurs för auktorisation. Dessutom kör de igång en grundläggande tolkutbildning. Satsningen på kurser för tolkar är en del av Myndigheten för yrkeshögskolans åtgärdspaket för att möta det akuta behovet av kvalificerade kontakttolkar som finns i dagens samhälle.
Syftet är att kurserna ska fortbilda och fördjupa kunskaperna hos redan verksamma tolkar samt utbilda kompetenta kontakttolkar för samhällets behov.
Fortbildningarna startar i vår och grundutbildningen i höst. Det finns 30 platser på varje delutbildning.
Per Ekberg är utbildningsledare vid Folkuniversitetet Norrbotten och han berättar att grundutbildningen bland annat innehåller en introduktion för att kunna ta reda på hur personen står sig språkmässigt, en del juridik, sjukvårdstolkning samt migrationstolkning med asylprocesser och liknande.
– Den som vill bli tolk bör behärska svenska bra och svenska B är ett riktmärke. De som har två språk och vill jobba som tolk är jättevälkomna att söka. Det kan till exempel vara personer som kan både arabiska och svenska eller de som kan både somaliska och svenska, säger Per Ekberg.
Fortutbildningen är en 40-timmarskurs medan grundutbildningen är mer omfattande och sträcker sig över 18 veckor.