– Det är ett stort arbete som ligger bakom och en milstolpe för kosten i länet, säger Anders Berglund, restaurangansvarig på Solsidan.
En kravcertifiering på 50 procent, innebär att restaurangen fått två av tre krav-märken. Under 2014 uppgick andelen ekologisk mat till 53,7 procent på restaurangen.
– Det har varit mycket arbete för att nå dit vi är idag. Det känns fantastiskt att vi klarade det, säger Anders Berglund.
Miljömärkning
Att certifiera restaurang Solsidan är en viktig del av Norrbottens läns landstings strategi för att öka både det lokalproducerade och det ekologiska. Av landstingets totala livsmedelsinköp 2014 var 27 procent lokalproducerade/närproducerade livsmedel.
Krav-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Restauranger kan krav-certifieras med ett, två eller tre krav-märken som visar på hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med krav-godkända råvaror.