Samarbete ska lyfta vården i länet

Ett lyft för så väl utbildningar som verksamheten. Det är förhoppningen när bland annat kommunerna i Älvsbyn och Piteå kvalificerat sig som vård- och omsorgscollege-region.– Vi höjer nivån på kvaliteten på alla nivåer, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Håkan Dahlkvist, ordförande i styrgruppen, fick ta emot det officiella certifikatet som visar att länet är en vård- och omsorgscollege-region.

Håkan Dahlkvist, ordförande i styrgruppen, fick ta emot det officiella certifikatet som visar att länet är en vård- och omsorgscollege-region.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2014-04-11 17:29

Vid en ceremoni i landstingshuset på fredagen blev det officiellt att sex av länets kommuner (förutom Älvsbyn och Piteå även Boden, Luleå, Kalix och Haparanda) tillsammans med landstinget och universitetet bildar en vård- och omsorgscollege-region.

Bättre samarbete

College är i det här sammanhanget ingen fysisk plats. Det handlar om att arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildare ska samarbeta för att utveckla utbildningen och höja kvaliteten.

Är utbildningarna för dåliga idag?

– Nej, men vi får större möjligheter att lägga till delar i utbildningen som är viktiga för att möta verksamhetens krav. Samtidigt tar vi som arbetsgivare ett större ansvar när det gäller handledning och praktik. Hela kedjan måste fungera.

– För oss är det en utmaning att klara framtidens rekryteringsbehov av kompetent personal. Allt hänger ihop, från läkare till undersköterska, säger Kent Ögren.

Rätt kompetens

Att eleverna får en modern och attraktiv utbildning och den kompetens de behöver för att få jobb är självfallet viktigt. Liksom att redan anställda kan utvecklas i sitt arbete.

– Behovet av personal inom vård och omsorg ökar hela tiden och efterfrågan på välutbildad personal växer. Det här samarbetet innebär en garanti för att utbildningarna är aktuella och anpassade till dagens behov, säger Håkan Dahlkvist, ordförande i styrgruppen för regionala vård- och omsorgscollege i Norrbotten.

Om låga löner, deltid och obekväma arbetstider nämns ingenting, men Dahlkvist, som också är personalchef i socialtjänsten i Luleå, konstaterar:

– Inflytande i utbildningarna innebär också att arbetsgivarna måste bjuda till och vara attraktiva.

Skapar förutsättningar

Vård- och omsorgscollege ska ha ett regionalt och lokalt perspektiv och utgöra en gemensam resurs i regionen. Målet är att alla kommuner i länet ska anslutas.

Den här samarbetsformen existerar redan på flera håll i landet och i en rapport från APeL (som är ett centrum för interaktiv och kritisk forskning och utveckling inom arbetsplatslärande, tillväxt och regional utveckling) konstateras att VO-college skapar förutsättningar för en bättre balans mellan utbildningsvärlden och arbetslivet.

Samtidigt betonas vikten av en sammanhållen idé med en smidig organisation som hänger ihop där ansvarsområdena är tydliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om